Pompeo: Kina još prikriva informacije o koronavirusu

Američki državni tajnik Mike Pompeo oštrije je kritizirao kinesko postupanje sa širenjem zaraze koronavirusa, rekavši kako njihova vladajuća Komunistička partija još uvijek niječe podatke potrebne za sprečavanje daljnjih slučajeva.

U intervjuu za radijsku postaju Washington Watch, Pompeo je ponovio prijašnje optužbe da je kinesko kašnjenje u informiranju o virusu ugrozilo ljude širom svijeta i rekao da je to "doista dovelo u opasnost tisuće života".

- Zabrinut sam da tim prikrivanjem, tim dezinformacijama kineska Komunistička partija i dalje uskraćuje svijetu potrebne informacije kako bismo spriječili da se daljnji slučajevi ili nešto slično ponovno ponovi, dodao je.Pompeo je također optužio Iran i Rusiju za kampanje dezinformacije o virusu.

- Kampanja dezinformacija Rusije i Irana, kao i Kine nastavljaju se, rekao je. "Govore o tome da je to stiglo od američke vojske i kažu da je možda počelo u Italiji, kako bi odvratili odgovornost."

Unatoč oštrim kritikama upućenim Kini, Pompeo se suzdržavao virus nazvati "kineskim virusom" ili "virusom Wuhan", etiketama koje su naljutile Peking i koje je on više puta koristio.

- Doći će vrijeme optuživanja, rekao je, ali dodao je da je važno da svijet sada zna o čemu se zapravo radi.