"Ovo je prirodna nepogoda, kao da je poplava preplavila Hrvatsku"

Ovo je prirodna nepogoda, kao da je poplava preplavila cijelu Hrvatsku, rekao je danas stručnjak za krizni menadžment Danko Sučević u HRT-ovoj emisiji Zajedno za zdravlje komentirajući učinak pandemije koronavirusa na gospodarsko stanje u Hrvatskoj.

Beroš: 36 novih bolesnika, ukupno 418

- Trenutno stanje je vrlo loše, padamo vrlo brzo prema dolje. To se ne vidi jer se statistike generiraju s mjesec dana zakašnjenja, ali se vidi u praksi. U praksi smo svi zatvoreni, i oni koji moraju i oni koji ne moraju biti, rekao je Sučević.

Rad od kuće je neefikasan i neproduktivan, a proizvodne aktivnosti su znatno smanjene, dodao je.

Sučević smatra da od dva aspekta, zdravstvenog i poslovnog, Vlada
težište kompletno stavlja na prvi, dok je utjecaj ekonomskih pitanja u stožeru mali.

- I to ima svoju cijenu, rekao je.

Dodao je da u Vladi dva ministra - ministar financija Zdravko Marić i ministar gospodarstva Darko Horvat - pokazuju da razmišljaju o gospodarstvu, ali smatra da oni nisu snažni igrači poput nekadašnjih ministara Borislava Škegre i Slavka Linića.

Sučević smatra da mjere Vlade za pomoć gospodarstvenicima nisu adekvatne niti pravovremene.

- U trenutku kad su donijeli mjeru zatvaranja trgovina, nisu razmišljali o tome da je nužna posljedica te mjere otpuštanje. Jer ako nemate prihoda, ne možete platiti radnicima plaću, rekao je.

Kaže da odgoda poreznih obveza ne znači ništa jer u mjesec dana ili više mnogi gospodarski subjekti neće imati nikakvih prihoda. 3250 kuna naknade po zaposleniku naizgled je dobra i jedina konkretna mjera, ali poduzetnik mora na to platiti 800 kuna poreza i doprinose, naglasio je Sučević. Spomenuo je i vrlo veliku neizvjesnost zadržavanja radnih mjesta.

- Ovo je prirodna nepogoda, ovo je kao da je poplava preplavila cijelu Hrvatsku. Tu nema gospodarskih subjekata koji će pomoći u tome, tu svi zajedno moramo pomoći da se održimo na životu. A jedino gospodarstvo stvara novu vrijednost, rekao je Sučević.

Sučević je rekao da zdravstveni sustav prije krize nije bio dobro postavljen i da treba napraviti optimizaciju.

Govoreći o učinku na cijene nekretnina rekao je da su one bile u balonu i da će se ispuhati, a turizam, smatra, ima dovoljno rezervi da preživi jednu godinu, no o njemu ovise druge grane koje će biti pogođene.