Medić: Ortopedska bolnica u Biogradu praktički van funkcije

Na području Zadarske županije je sedam osoba zaraženo koronavirusom, a očekuje se da bi ih moglo biti više. Ortopedska bolnica je van funkcije jer je zaražen djelatnik bolnice, rekao je na konferenciji za novinare Stožera epidemiolog Alan Medić. 

Odmah smo intervenirali i odredili samoizolaciju za 75 ljudi, 52 djelatnika i 23 pacijenta s kojima je bio u kontaktu. To je trećina ukupnog broja zdravstvenih djelatnika u toj ustanovi. Zaraženi pacijent u subotu ujutro nakon dežurstva osjetio je da nešto nije u redu, javio se i u ponedjeljak nije otišao u raditi. Ima blaže simptome i pušten je u kućnu samoizolaciju, rekao je epidemiolog Alan Medić te naglasio kako je epidemija svuda oko nas.

Ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina objavio je da je 837 osoba u samoizolaciji, za više od 200 ljudi ukinuta je mjera samoizolacije, a jučer je ta mjera izrečena za 237 novih osoba, što je više nego inače.

- Do sada smo uzeli 82 uzorka, 61 je bio negativan, sedam pozitivno, 14 uzoraka poslali smo jučer u Zagreb i danas bismo trebali dobiti nalaze. Jutros je pripremljeno sedam novih uzoraka, uglavnom kontakata novooboljele osobe, kazao je Čulina te dodao da se stanje jednog zaraženog pacijenta pogoršava i da će vjerojatno morati na respirator.

Odgovarajući na pitanje novinare što će biti s biogradskom bolnicom, Medić je rekao da je ona praktički izvan funkcije.

- Tamo je tek nekolicina pacijenata jer smo tu bolnicu pripremali za one pacijente s lakšom kliničkom slikom pa je bilo puno manje izloženih pacijenata. Hladni pogon zaustavljen je još 18. ožujka, ostala je samo hitna ambulanta sa zdravim osobljem koje nije bilo u kontaktu s oboljelim kolegom. Idemo u aktivnu dezinfekciju cijele bolnice pojasnio je Medić.

U posljednja 24 sata PU zadarska primila je deset dojava o kršenju samoizolacije, ali nakon provjere utvrđeno je da su neosnovane. Na izlazu iz Zadra policija je vratila 126 osoba bez valjanih propusnica.