Sabor o praćenju građana u samoizolaciji putem mobitela

Na dnevnom redu plenarne sjednice Sabora danas su bile dvije točke, prva od njih su hitne izmjene i dopune Zakona o elektroničkim komunikacijama.

- Jandroković o ograničenju sloboda građana zbog koronavirusa

Tom izmjenom dogodilo bi se to da bi osoba koja je u samoizolaciji, a pritom ima mobitel kod sebe, mogla biti pod konstantnim nadzorom bez njezina prethodnog dopuštenja, koje je sada nužno.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je da će već danas, a prije glasovanja zatražiti mišljenje Ustavnog suda. Naglasio je kako je najvažnije zaštiti zdravlje i živote građana, ali da se mora voditi računa i o slobodi, demokraciji, pravnoj državi.

Za oporbu to je zadiranje u temeljne građanske slobode koje su zajamčene Ustavom i zbog toga traže da se o tome odlučuje dvotrećinskom većinom glasova.

- Radi se o izvanrednom stanju i okolnostima i u takvoj situaciji mora se primjenjivati članak 17. Ustava da se ovakva mjera mora donijeto dvotrećinskom većinom, izjavio je Peđa Grbin (SDP). To nam je neprihvatljivo. Ne postoje odredbe što se s tim podatcima čini nakon što mjera prođe, niti je predviđeno izvještavanje osobe, kazao je Grbin. SDP će podržati tu mjeru ukoliko se prihvate ograničenja, ograničenje na osobe u samoizolaciji, vremensko ograničenja, obaviještavanje osoba, uništavanje podataka nakon isteka mjere i parlamentarni nadzor, poručio je.

Dodaje kako ne treba mišljenje Ustavnog suda jer je, kaže, evidentno da su nastupile okolnosti za primjenu mjera iz članka 17. Ustava. 

Da je za mjere ograničavanja sloboda potrebna dvotrećinska većina Sabora smatra i čelnik HSS-a Krešo Beljak. Tvrdi da je prikupljanje informacija o osobama koje krše odluku o samoizolaciji, uvod u diktaturu.

- Ovo nema nikakvog smisla, ovo je uvod u diktaturu koja se pokušava na mala vrata uvesti u ovoj groznoj situaciji kada će ljudi pristati na sve. HSS na to neće pristati, rekao je Beljak i pozvao vladajuće da razmisle o nekim drugim mjerama. Ovo je uvod u Orwellovu 1984., ustvrdio je.

Nikola Grmoja (Most) naglašava da se Most zalaže za ljudske slobode i da su zato oprezi s ovakvim prijedlozima. Policija to može kontrolirati, i to bi bilo puno bolje nego svim građanima ograničiti ljudska prava, treba biti jako oprezan, rekao je Grmoja.

Za izvanredno stanje Grmoja kaže da to još treba razmotriti, ali načelno smatra - kakva god bila kriza, Sabor mora zasjedati.

HNS predlaže da se s podacima o kretanju postupa kao s klasificiranim podacima te jasno definiraju protokoli, te ljude obavijesti o nadzoru. Ovo ne smije biti nekontrolirano praćenje građana, to mora biti po jasnim pravilima i kontrolirano, upozorio je Stjepan Čuraj (HNS). Smatra kako još nije došao trenutak za proglašenje izvanrednog stanja.

Stigao je i odgovor predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića - Ustavni sud, kaže, ne daje pravna mišljenja nikome pa ni Hrvatskom saboru. Osim nadzora - tema rasprave i mjere za pomoć gospodarstvu. Oporba jasna - Vladine mjere nisu dovoljne pa SDP po hitnom postupku šalje paket zakona za spas gospodarstva.

- Pozivam vas na budemo odlučni, da donesemo mjere ovaj tjedan jer nema vremena za čekanje i oklijevanje. Spasimo gospodarstvo prije nego što se sve uruši, rekao je predsjenik SDP-a Davor Bernardić.

- Moram reći da me dosta žalosti činjenica da među nama ovdje u Hrvatskom saboru ima lažnih proroka i mesija koji imaju jednostavna ad hoc rješenja kao odgovor na ovu krizu, rekao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Sabor do daljnjeg zasjeda u podrumu Inine zgrade, no unatoč kriznoj situaciji čini se s ipak malo manje jedinstva nego ratne '91.