Osijek: 26 oboljelih od koronavirusa

U Osječko-baranjskoj županiji ukupno je 26 oboljelih od koronavirusa, a županijski Stožer civilne zaštite zaključio je da treba represivnije djelovati prema onima koji krše izolaciju i ponašaju se neodgovorno.

KORONAVIRUS - iz minute u minutu
 

- Osječko-baranjska županija bilježi nešto brži rast zarazom koronavirusom - od jučer do dana 9 novih zaraženih, ukupno 26. Stanje nije izvanredno, Slavonija je spremna. Županijski stožer civilne zaštite brzo i učinkovito provodi sve mjere Nacionalnog stožera. Najveći pritisak je na KBC-u Osijek, bolnici koja pokriva 5 županija, javio je Igor Rotim za Dnevnik.

Osvrnuo se na "ulazak" koronavirusa u bolnicu, zbog čega je i ministar zdravstva Vili Beroš došao u Osijek. Utvrđeno je da se radi o dvije pacijentice koje su jučer primljene u vrlo teškom stanju i morao im se spašavati život. Nakon toga je potvrđeno da su zaražene koronavirusom.
- U svakom slučaju liječnici uvijek i prvenstveno postupaju s namjerom spasiti život. Dakle, imate različitu hitnoću medicinskih stanja i u tom kontekstu mislim da nije došlo do propusta u postupanju i to je ono što čitav zdravstveni sustav RH, ai svih europskih zemalja je svjestan da nema načina provjeriti da li je u nekom trenutku neki pacijent, odnosno da li je pozitivan na koronavirus ili nije. Dakle, mi ponekad nemamo vremena čekati rezultate testiranja i tako se jučer desilo i u Osijeku, dakle nekakvih propusta u postupanju nisam primijetio, rekao je Beroš.

"Problem je širenje panike i dezinformacija"

Ranije tijekom dana, župan Ivan Anušić kazao je na konferenciji za novinare kako je dodatni problem širenje panike i dezinformacija na društvenim mrežama koje dovodi do pogrešnih zaključaka, pa čak dovode u opasnost ljude koje se proziva imenom i prezimenom. Upozorio je da su takve aktivnosti kazneno djelo te da će Državno odvjetništvo u skladu s tim već od danas i postupati.

Ocijenio je kako Županija kreće "u smjeru uzlaznog broja zaraženih, ali su stvari pod kontrolom", jer nadležne službe imaju sve pravodobne informacije. Smatra kako se idućih dana neće moći spriječiti povećanje broja zaraženih, ali se može spriječiti da ih bude 50 ili 100, već desetak, kao i do sada.

Predstojnica Klinike za zarazne bolesti osječkog KBC-a Ljiljana Perić izvijestila je kako se od 26 pacijenata pozitivnih na koronavirus dvoje nalazi na respiratoru, a da su ostali relativno dobro, i jedan dio se planira pustiti kući.
Pojasnila je kako je jučer zaprimljeno dvoje pacijenata koji su prošli trijažu. Epidemiološki podaci su bili apsolutno negativni i nisu govorili u prilog korona virusnoj infekciji.

- S obzirom na to da je riječ o teškim bolesnicima jedna od njih je u intenzivnoj jedinici stavljena na respirator. Daljnjom obradom ova dva pacijenta utvrđeno je da su korona pozitivni, pa je gospođa premještena u respiratorni centar, kazala je Perić.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Zlatko Pandžić rekao je kako je jučer obavljeno 45 testiranja na koronavirus, od čega je bilo 10 pozitivnih nalaza. Za danas je već najavljeno oko 30-ak testova, a do kraja dana vjerojatno i više, pa se može očekivati još novooboljelih, ali da je to prema sadašnjoj situaciji i očekivano.

Vjeruje da će se testiranje na koronavirus za par dana početi raditi u osječkom KBC-u, jer postojeći tempo polako "prelazi potencijale Zavoda za javno zdravstvo".

Bece: Šest slučajeva kršenja samoizolacije 

Načelnik osječko-baranjske policije Ladislav Bece izvijestio je kako je u protekla 24 sata policija zaprimila 13 dojava građana o kršenju mjera samoizolacije, a terenskim provjerama to je u šest slučajeva i potvrđeno. Dodao je kako se trenutno u samoizolaciji nalazi 991 osoba.

S obzirom na to da je jučer evidentirano 20 osoba koje su se kretale bez propusnice, Bece je upozorio građane da su "dužni strogo se pridržavati svih odluka nacionalnog i županijskog stožera Civilne zaštite".

Na upit o mogućim propustima u osječkom KBC-u jer se neki zaraženi pacijenti navodno prevozili s jednog odjela na drugi, ravnatelj KBC-a Željko Zubčić kazao je kako i oni pacijenti koji nemaju jasnu epidemiološku anamnezu ali dolaze s pogođenog područja, mogu biti pozitivni. Istaknuo je kako i druge bolnice imaju proboj virusa, ali da su se u osječkom KBC-u nadali da će se to što kasnije dogoditi.

Zubčić: Zaraženih liječnika za sada nema, ali ima onih koji su u samoizolaciji

Napomenuo je kako "zaraženih liječnika za sada nema, ali ima ih koji su u samoizolaciji", te da će svi liječnici i ostalo medicinsko osoblje za koje se procijeni da je rizični, biti testirani.

- Iz dodatne predostrožnosti testirat ćemo sve djelatnike koji su bili u kontaktu s pacijentima i liječili ih, poručio je Zubčić. Na upit hoće li biti smjena na čelnim dužnostima u bolnici kazao je kako to ne može komentirati. O razlogu danas najavljenog dolaska ministra zdravstva Vilija Beroša rekao je da će, ako dođe, ministru pokazati kapacitete KBC-a za liječenje pacijenata i respiratorski centar te poslušati eventualne savjete.

Ustvrdio je kako su 200 novih kreveta za smještaj eventualnih novih pacijenata postavljeni u osječku dvoranu "Gradski vrt".

- Za sada u KBC-u imamo dovoljno kapaciteta, oko 170 kreveta koji su spremni za prihvat pacijenata srednje teškog stanja, kazao je Zubčić.

Šator za uzimanje uzorakaA prema uputama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva u Domu zdravlja Osijek prije dva tjedna organizirana je ambulanta za pregled bolesnika koji sumnjaju da su zaraženi koronavirusom. Ambulanta radi 24 sata na dan. Sada je ispred nje podignut i šator u kojemu će se uzimati uzorci takvih pacijenata.

Iako će se uzorci uzimati u šatoru, princip dolaska onamo i u ambulantu za koronavirus i dalje je isti. Pacijent koji sumnja na zarazu mora telefonom nazvati broj 113 ili ambulantu ili obiteljskog liječnika ili epidemiologa. Svi oni upućuju na daljnje postupanje. U šatoru je procedura sljedeća.

- Uzima se bris ždrijela, uzorak se šalje u laboratorij u Zavod za javno zdravstvo gdje se dalje provodi analiza i procjena da li je pacijent pozitivan na Covid ili negativan - objašnjava doc. dr. sc. Tamer Salha, zamjenik ravnatelja Doma zdravlja Osijek.

- Mi ćemo od danas uvesti u naše ambulante i trijažu na ulazima jer smo taj dio radili za vikend i pokazalo se jako dobrim, naime još uvijek ima neodgovornih pacijenata i građana koji imaju izrečenu mjeru samoizolacije i dođu šetati po zdravstvenoj ustanovi a ovdje imamo preko 30 ordinacija - kaže Mato Lukić, ravnatelj Doma zdravlja Osijek.