Tlo u Zagrebu i dalje podrhtava, neki pokušali naplatiti preglede

Tlo u Zagrebu nakon nedjeljnog jakog potresa i dalje podrhtava. Sinoć su Zagrepčane uznemirila još dva potresa, od kojih je jači bio 3,2 prema Richteru. Do sada je predano 17.000 zahtjeva za utvrđivanje štete.

Bandić: Da je bilo razumijevanja, ne bismo imali 5 posto štete

Nakon što je u Zagrebu proglašena prirodna nepogoda, vlasnici oštećenih objekata već danas se mogu prijaviti za odštetu. Zakonski rok za prijavu je 12 dana, no grad je zatražio i produljenje tog roka.

Zagreb ne prestaje podrhtavati. Srećom, potresi su sve slabiji.

- Sinoć u 20.53 je bio još jedan snage 3,2 po Richteru, i on je bio najjači u zadnjih 24 sata, nakon njega je bio još jedan dvije minute kasnije, u 20.55, jačine 2,2, rekao je jutros načelnik Stožera civilne zaštite RH, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.


Zbog potresa građani neumorno prijavljuju štetu. Do sada - 17 tisuća prijava. Pregledani su mostovi i nadvožnjaci...

- Ima dva-tri nezgodna mjesta koja će trebati sanirati. Nismo još obradili sve zahtjeve, ali ja sam osobno vidio dva-tri oštećena mjesta, rekao je za HRT-ov Dnevnik Josip Atalić, izvanredni profesor na Građevinskom fakultetu u Zagrebu.

Pročulo se i da su se pojavili pojedinci koji love u mutnom pa su pokušali naplatiti preglede. Struka upozorava - svi su statičari volonteri.

- Članovi Komore na teren izlaze BESPLATNO i organizirano preko Ureda za upravljanje hitnim situacijama i obvezno imaju traku s oznakom civilne zaštite. Komora najstrože osuđuje postupke pojedinaca koji su pokušali naplatiti procjene i poziva građane Zagreba da Komori, ako imaju, dostave podatke o identitetu takvih pojedinaca, stoji u jučerašnjem priopćenju za medije Hrvatske komore inženjera građevinarstva.


Većina građana kojima je u razornom potresu uništena imovina još kao kroz maglu utvrđuje štetu, a neki su se morali i iseliti iz svojih domova. Među njih je 270 smještenih u Studentskom domu Cvjetno naselje je i gospodin Ivan Kraljić.

- 30 godina ulažem u taj stan, popravljam sve što se god može i sve ostalo, a sad sam ostao bez ičega, rekao nam je.

- Ima građana koji dođu mimo kriznog stožera. Bilo bi dobro da se čim dođu jave na recepciju studentskog naselja jer MUP provjerava u smislu da među našim građanima netko nije u tretmanu samoizolacije, potpišu izjavu i idu u svoje sobe, rekao je Mirko Bošnjak, sanacijski upravitelj Studentskog centra.

Osigurani su topli obroci, a uskoro će stići i sve potrebno kako bi učenici mogli pratiti nastavu putem interneta.

A Hrvatski sabor nastavio je plenarnu sjednicu, ali u staroj Ininoj zgradi u Šubićevoj ulici jer je zgrada Sabora u potresu oštećena.