Bazilici u Palmotićevoj bit će potrebna temeljita obnova

U snažnom potresu koji je u nedjelju pogodio Zagreb i okolicu oštećene su brojne zgrade, a među njima i Bazilika srca Isusovog u Palmotićevoj ulici.

Lov u mutnom nakon potresa

- Nešto manje od jedne trećine stropa se urušilo. Ostatak stropa prema svetištu je ostao, ali nije siguran i definitivno će se kod obnove morati promijeniti cijeli strop, rekao je za emisiju "Zajedno za zdravlje" (HRT4) provincijal hrvatske pokrajine Družbe Isusove Dalibor Renić, dodavši da su statičari rekli da je ostatak bazilike, zidovi, čvrsti. 

Istaknuo je da je stradao i glavni križ s oltara, ali da su kapele, svi oltari sa strane kao i grob blaženog Ivana Merza neoštećeni.

Bazilika je druga najveća crkva u Zagrebu i spada među najveće crkve u Hrvatskoj. Blagoslovljena je 1902. godine i smatra se najboljim, najsačuvanijim neobaroknim sakralnim objektom. Sedamdesetih godina uvedeno  je podno grijanje, a početkom 2000. je potpuno promijenjen crijep i saniran krov. Također, promijenjene su sve klupe, a u tijeku je veliki zahvat obnove orgulja. Sreća u nesreći je, kako kaže provincijal Renić, da su orgulje trenutno izvan bazilike.

Što se tiče zvonika, rekao je da statičari nisu upozorili da bi bili u bilo kojem smislu opasni, ali istaknuo je da kad krene obnova da će morati biti temeljita od zvonika do poda.