eVisitor upute: U doba COVID-19 i stanovnici moraju prijaviti goste

Ministarstvo turizma (MINT) i Hrvatska turistička zajednica (HTZ) objavili su u srijedu nove upute za prijavu gostiju i registraciju u sustav eVisitor, uz novost da za vrijeme zaraze izazvane virusom covid-19 i stanovnici moraju prijaviti goste koji su kod njih došli iz drugih mjesta.

- Koronavirus: Iz minute u minutu

-
S obzirom na situaciju s koronavirusom, objavili smo nove upute za vlasnike kuća za odmor, ali i za stanovnike općina i gradova u vezi s prijavom gostiju u sustav eVisitor kako bi se cjelokupna procedura registracija i prijava mogla odraditi online. U ovom je trenutku prije svega važna zdravstvena zaštita te se poduzimaju sve mjere za smanjenje širenja virusa, ističu iz MINT-a i HTZ-a na internetskim stranicama.

S te strane podsjećaju i da se u skladu s preporukama Stožera Civilne zaštite preporučuje svim građanima koji su u proteklih nekoliko dana napustili svoje prebivalište da se u njega vrate ako mogu, a ako ipak odluče ostati u nekom mjestu privremenog boravka, moraju poštovati propise i prijaviti svoj boravak putem eVisitora.

To se odnosi na one koji borave u svojim vikendicama te moraju prijaviti sebe i sve ostale osobe koje su s njima, kao što bi se i inače prijavili tijekom sezone, a ako se nalaze kod nekih stanovnika općine/grada trebali bi ih putem eVisitora prijaviti ti stanovnici, bez obzira na to je li riječ o prijateljima, široj ili užoj obitelji.

- Te obveze sada prema važećem zakonu vrijede, osim za članove uže obitelji i stanovnike koji imaju goste iz drugih mjesta, a što je iznimka zbog izvanrednih okolnosti. Takva prijava nema obvezu po osnovi turističke pristojbe, odnosno neće se naplaćivati, objašnjavaju iz MINT-a i HTZ-a.

To znači da ako sada primjerice netko iz Zagreba ili Osijeka ode privatno u goste kod svojih prijatelja ili rodbine u Pulu ili Čakovec, ti kod kojih će boraviti i noćiti trebaju ih prijaviti u eVisitoru, odnosno zbog toga kontaktirati nadležnu turističku zajednicu (TZ), od koje će dobiti upute kako to učiniti.

Sve je to zbog izvanredne situacije s koronavirusom, pri čemu iz MINT-a i HTZ-a preporučuju da se zbog tih prijava ne ide osobno u urede TZ-ova, nego da se to obavi tako da oni koji su obveznici te prijave nadležnoj TZ pošalju e-mailom zahtjev za registraciju u eVisitor i svu potrebnu dokumentaciju, o čemu se detaljno mogu informirati u TZ-ovima i na internetskim stranicama MINT-a i HTZ-a.

Obveznik treba dostaviti i broj mobilnog telefona, a TZ će mu onda poslati korisničko ime i tzv. TAN listu e-mailom, a lozinku putem SMS poruke ili telefonskim pozivom.

- Sve obveznike koji su na ovaj način registrirani u sustavu eVisitor, TZ-ovi trebaju posebno evidentirati kako bi ih se pozvalo na potvrdu registracije kada za to budu omogućeni uvjeti. Ponavljaju da stanovnici općina/gradova koji primaju goste ne plaćaju turističku pristojbu.

Jednako tako, ni vlasnici kuća/stanova za odmor (vikendaši) turističku pristojbu ne plaćaju u ovom dijelu godine, nego samo tijekom sezone - od sredine lipnja do sredine rujna, što znači da sada nitko od njih nije obvezan plaćati pristojbu.