Posljedice potresa - Zagrepčani zovu zbog štete

Zagrepčani pogođeni potresom trebaju oslonac i pomoć, jer neki se neće moći vratiti u svoj dom. Najgore su prošli stanovnici Markuševca i okolnih naselja u blizini epicentra potresa.

Lov u mutnom nakon potresa

Statičari su već treći dan na terenu, a danas su posjetili i kuću obitelji Habazin.

- Čitava kuća je stradala, od temelja pa do krova, kaže za HRT Zdenko Habazin.

Tlo u Zagrebu i dalje podrhtava. Sinoć su zabilježena još dva potresa, od kojih je jači bio 3,2 po Richteru.

- Danas smo ujutro riješili 10 kuća, jučer smo u cijelom danu riješili 12 kuća, mi se svakim danom sve bolje snalazimo. Koliko kuća se morati srušiti? To je podatak koji ne možemo egzaktno znati, zasad koliko smo vidjeli su bile dvije ili tri kuće za koje smo sigurni da ih nema smisla sanirati ili spašavati, izjavio je statičar Luka Božić.

Grad je objavio mjere oslobađanja od plaćanja režija koje naplaćuje grad. Gradonačelnik Milan Bandić se privremeno odlučio odreći i 20 posto svoje plaće, jer su mjere kojima Grad može pomoći oštećenima ograničene zakonom.

- Oštećenici mogu popuniti obrazac elektronski, da bi se smanjili socijalni kontakti i izlazak iz kuća, upozorila je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić.

Dosad je zabilježeno više od 7 tisuća poziva, a brojevi telefona 0800 8802 i 0800 8805 i dalje su aktivni i zaprimaju nove prijave šteta.