Raste broj zaraženih u BiH

Vlasti u Bosni i Hercegovini u srijedu su počeli pripreme za premještanje u izolaciju osoba zaraženih koronavirusom kod kojih se još nisu pojavili simptomi bolesti, a prvi takav korak poduzeli su u Banjoj Luci gdje je do sada potvrđeno najviše slučajeva zaraze.

- BiH: Treći smrtni slučaj zbog koronavirusa

- Koronavirus: Iz minute u minutu

Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić kazao je novinarima kako će paviljoni namijenjeni za smještaj studenata poslužiti za izolaciju osoba kod kojih je potvrđen virus SARS-CoV-2.

- Smješteni u ovom objektu imat će kompletan zdravstveni nadzor, a objekt će osiguravati policija, kazao je Šeranić ustvrdivši kako je ta mjera sukladna preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Najavio je i masovnije testiranje na koronavirus nego do sada.

Za sada je planiran smještaj do 110 osoba, a u Banjoj Luci, koja je i žarište epidemije u BiH, do srijede je virus testiranjima potvrđen kod 90 osoba.

Uspostavom prostora za izolaciju u koji bi se smještalo zaražene zdravstvene vlasti u RS pokušavaju spriječiti daljnje širenje bolesti, jer se pokazalo kako je velik broj onih koji ne poštuju izdana rješenja o samoizolaciji u takvim slučajevima.

Prostori za izolaciju bi trebali biti uspostavljeni u svim većim mjestima u tom entitetu, no u Federaciji BiH za sada nema najave poduzimanja sličnih mjera.
Jedino što je zajedničko za oba entiteta je noćni policijski sat, no još uvijek nema zabrane napuštanja mjesta prebivališta.

U cijeloj BiH do srijede se broj zaraženih približio brojci od 170, a inficirane su osobe koje žive u ukupno 29 mjesta diljem zemlje.

Potvrđena su tri smrtna slučaja koja se mogu izravno povezati sa zarazom koronavirusom. Treća žrtva zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini žena je iz Sarajeva. Zbog tog slučaja 20 liječnika i medicinskih sestara i tehničara u domu zdravlja u kojemu se liječila sada će morati u samoizolaciju.

- Ona je bila u tretmanu, imala je terapiju za respiratorne smetnje, nije se mogla ustanoviti epidemiološka veza s nekim tko je došao iz ugroženih područja niti iz bliskog kontakta, izjavio je ravnatelj Doma zdravlja Ilidža, Sarajevo dr. Mehmed Kulić.

Tek nakon njezine smrti testiranjem je potvrđena zaraza koronavirusom. Zbog širenja epidemije u BiH, najavljuju masovno testiranje.

- Spremni smo da krenemo na tu strategiju testiranja, rekla je dr. Aida Pilav iz Kriznog stožera Kantona Sarajevo.

U 29 gradova potvrđena epidemija

U Bosni i Hercegovini u 29 gradova potvrđena je epidemija koronavirusa. U Banjoj Luci, prema posljednjim podacima, zaraženo je 80 osoba, u Sarajevu 5, Mostaru 7, te u Konjicu 17. U Širokom Brijegu potvrđene su tri zaražene osobe. Preporučuju se stroge mjere.

- Sve naše zapovijedi mogu se svesti na jednu rečenicu. Ponašajmo se već danas tako kao da smo zaraženi, izjavio je predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić.

U BiH se mnogi ne drže odredbe o karanteni. Unatoč mjerama zabrane kretanja za mlađe osobe od 18 i starije od 65 godina, te policijskom satu od 18 do 5 sati ujutro, brojni neodgovorni građani krše mjere izolacije i dovode u opasnost ljude oko sebe. Iz stožera najavljuju rigoroznije mjere.

- Preporučuje se organima da javno objave ime i prezime kao i mjesto boravka i prebivališta osoba za koje se utvrdi da ne postupaju u skladu s izrečenim mjerama izolacije, rekla je zapovjednica Stožera civilne zaštite Federacije BiH Jelka Miličević.

Policija je izrekla brojne kazne u iznosu od 250 eura zbog kršenja zabrane kretanja tijekom policijskog sata. Najavljuju se i strože pa i zatvorske kazne za prekršitelje.

Za prijam zaraženih priprema se i sarajevska olimpijska dvorana Zetra. Nakon 30. ožujka zatvaraju se zračne luke, vlasti traže smanjenje broja otvorenih graničnih prijelaza i što brže osposobljavanje šatorskih naselja za karantene.