Zdravstveni djelatnik deveti oboljeli na zadarskom području

Zaražen je zdravstveni djelatnik iz Biograda koji je deveti oboljeli na zadarskom području, a početkom mjeseca bio je u Zagrebu.

Novi pacijent iz Biograda radio je još ovog vikenda u bolnici. Primijetio je simptome i od ponedjeljka nije na poslu. Više od trideset posto djelatnika te bolnice, njih pedesetdvoje, upućeno je u samoizolaciju. Kao i dvadesetak njegovih bliskih kontakata izvan bolnice. Na području Zadarske županije trenutačno je više od 800 osoba u samoizolaciji.

- A već ujutro imamo sedam potenijalnih pacijenata za uzimanje uzoraka - kaže Željko Čulina, ravnatelj Opće bolnice Zadar.

Neprilika je i to što je ortopedska bolnica u Biogradu bila u planu za zbrinjavanje lakše oboljelih. Ali epidemiolozi će je potpuno dezinficirati i pripremiti za bolesne, istaknuli su iz Stožera.

- Od jučer samo imamo 237 ljudi u samoizolaciji, to je veći broj nego je uobičajeno - kaže zadarski epidemiolog Alan Medić.

Na zadarskom Covid odjelu jedan je pacijent u teškom stanju i, prema svemu sudeći, trebat će mu respirator. Inače u posljednja 24 sata policija je imala desetak dojava o kršenju samoizolacije, ali provjerom na terenu nisu pronašli nijednu takvu osobu.

Još jedanput zadarski epidemiolog upozorava da ishod borbe s koronavirusom ovisi ponajprije o svima nama i našem ponašanju.