442 oboljelih od koronavirusa; 24 više nego ujutro

- U ovome trenutku imamo 442 potvrđena slučaja, dakle 24 više od one brojke koje smo objavili jutros, što čini 60 slučajeva u zadnjih 24 sata, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite u 17 sati. Potvrdio je i da je patološki nalaz muškarca umrlog u Istri pokazao da je preminuo od koronavirusa.

Koronavirus - iz minute u minutu

- Dobra vijest je da nema povećanja bolesnika na respiratoru. Nije dobro da je jedan u lošijem zdravstvenom stanju, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

- Od jutros je 8 novih hospitaliziranih i nekoliko osoba je na promatranju i čekaju rezultate testiranja, dodala je.Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak naveo je u kojim je županijama došlo do povećanja oboljelih. Odgovarajući na novinarsko pitanje što će biti ako u Osijeku bude mnogo osoba koje će morati u samoizolaciju, rekao je kako ne vjeruje da se radi o toliko velikom broju liječnika da funkcioniranje bolnice bude dovedeno u pitanje - postoje rezerve na drugim odjelima.

Markotić je odgovarala na novinarska pitanja, rekla je da uspijevamo u roku od 24 sata svakome bolesniku utvrditi bolest, nnema potrebe da se uvijek liječi Sumamedom - on ne djeluje direkto na virus, ali ima svojstvo da djeluje na naš imunološki sustav i time smanjuje upalu. Dodala je da treba biti pametan i ne istrčavati s tim lijekom, pojasnila je i zašto.

- Nema potrebe da se ide iracionalno sa Sumamedom. Sumamed ne može direktno djelovati na virus, ali ima jedno jako važno svojstvo (...) da može djelovati na naš imunološki sustav tako da u određenom dijelu smiruje upalu određenim mehanizmima. Ono što tu treba biti pametan i ne smijemo istrčavati s tim lijekom je da prva istraživanja pokazuju da virus prvih nekoliko dana utišava naš imunološki sustav i onemogućava mu da se adekvatno bori, da se malo aktivira za što je potrebno malo upalnih reakcija i time omogućava virusu brže umnožavanja i izazivanje više štete našem organizmu, rekla je.

Komentirajući slučaj dvojice zagrebačkih policajaca koji su udaljeni iz službe, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao da je "policija institucija koja je najrigoroznija prema bilo kakvoj pojavi protupravnog ponašanja u svojim redovima, o čemu govori i broj disciplinskih postupaka koje je MUP pokrenuo i prije ove situacije".

Ocijenio je da policija radi u skladu sa Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima.

- Policijski službenik je taj koji svojim primjerom mora pokazivati kako se primjenjuje zakon, dodao je Božinović.