PU zagrebačka iz službe udaljila dvoje svojih službenika

Rješenjem načelnika Policijske uprave zagrebačke pokreće se disciplinski postupak protiv dvoje policijskih službenika.

- U trenucima dok policijski službenici diljem Hrvatske nesebično daju doprinos društvenoj zajednici štiteći živote i imovinu naših građana u izvanrednim okolnostima poput borbe protiv koronavirusa, potresa u Zagrebu, nimalo ugodnih vremenskih uvjeta, dvoje policijskih službenika bacili su ljagu na policijski poziv zbog čega će poslužiti kao primjer drugima, stoji u objavi na službenoj stranici PU zagrebačke. Obajvu prenosimo u cijelosti:

Načelnik Policijske uprave zagrebačke današnjeg je dana iz službe udaljio jednog policijskog službenika i jednu policijsku službenicu i to zbog nedoličnog ponašanja u službi ili izvan nje, a koje ponašanje šteti ugledu službe.

Policijski službenik Policijske uprave zagrebačke je snimio i na društvenim mrežama objavio video sadržaj koji je neprimjeren, a u kojem vulgarno i neprimjereno komentira ponašanje građana i trenutnu situaciju oko provođenja mjera zaštite protiv širenja Koronavirusa.

Policijska službenica, za razliku od njega, na društvenoj mreži nije objavila video već tekstualni sadržaj u kojem, koristeći činjenicu da se na policijske službenike ne odnosi zabrana napuštanja mjesta prebivališta i boravišta, nudila prijevoz drugim osobama zanemarujući odredbe Odluke koja je na snazi.

Rješenjem načelnika Policijske uprave zagrebačke dvoje policijskih službenika udaljeni su iz službe jer su teško naštetili ugledu policije te postoji sumnja da su počinili težu povredu službene dužnosti opisanu u članku 96. stavku 1. točka 7.  Zakona o policiji.

Također, protiv oboje će se pokrenuti disciplinski postupak pred Prvostupanjskim disciplinskim sudom Ministarstva unutarnjih poslova.

Ovakva ponašanja policijskih službenika teško su naštetila ugledu policijske službe koja je nadležna za provedbu i nadzor Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i čiji djelatnici trebaju služiti za primjer te su pored navedenog uvrijedili sve svoje kolege koji u ovim teškim i rizičnim trenucima nesebično služe građanima.

Božinović: Policija najrigoroznija prema protupravnom ponašanju u svojim redovima

-
Policija je najrigoroznija prema bilo kakvog protupravnog ponašanja u svojim redovima, - komentirao je slučaj ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na redovnoj novinskoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Božinović je ocijenio da policija radi u skladu sa Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima.

- Policijski službenik je taj koji svojim primjerom mora pokazivati kako se primjenjuje zakon' - zaključio je.