U zatvorskom sustavu nema zaraženih koronavirusom

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović izjavio je kako u zatvorskom sustavu još nisu zabilježeni slučajevi zaraze koronavirusom što je objasnio nizom poduzetih mjera.

- Zatvorski sustav još nije imao incidenta s koronavirusom, poduzimao sve da sustav rasteretimo novih dolazaka i komunikacije sa vanjskim svijetom, rekao je Martinović predstavljajući Hrvatskom saboru prijedlog zakona o izvršavanju kazne zatvora.

- Mogao bih reći da su zatvorenici trenutno najmanje izloženi mogućnosti zaraze novim virusom - istaknuo je Martinović navodeći kako je nabavljeno puno zaštitne opreme i za službenike i zatvorenike.

- Kada smo prije desetak dana zaustavili posjete zatvorima, uveli smo zatvorenicima mogućnost duljeg telefoniranja i više kontakata video linkom sa članovima obitelji - odgovorio je na bojazni Gordana Marasa (SDP).

- Mirando Mrsić (Demokrati) primjećuje da jedino čuvari mogu prenijeti virus u zatvor, dakle i sami se zaraziti, pa pita je li sustav, ako budu izbačeni iz stroja krenuo sa rotacijom 14/14.

- Naravno da smo organizirali smjenski rad i zaštitnu tehnikaliju da se to ne dogodi - odgovorio je Martinović. Objasnio je kako se predloženim zakonom ubrzavaju procedure upućivanja u zavor pravomoćno osuđenih osoba, kvalitetnije se uređuje zdravstveni sustav u zatvorima, predlaže povećanje otpremnina pravosudnih policajaca.

Iako načelno podupire zakon, SDP drži da sadašnji trenutak, obilježen krizom i potresom, nije najbolji trenutak za raspravu o njemu.

Zastupnici drže da bi materiju predmetnog zakona trebalo urediti u dva zakona, jednom koji se tiče izvršavanja kazne zatvora te drugog o ustroju nadležnosti zatvorskog sustava.

Hrvatski sabor, čiju je zgradu oštetio potres, od srijede zasjeda u staroj zgradi Ine strogo primjenjujući mjere zaštite od zaraze koronavirusom. Za rasprave ih u velikoj dvorani može biti najviše 30-ak, sjede udaljeni jedni od drugih, govornica za koju izlaze dezinficira se poslije svakog zastupnika.