Von der Leyen upozorava na strana preuzimanja strateških sektora

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je zemlje članice Europske unije da u vrijeme krize koronavirusa zaštite ključnu imovinu i stratešku infrastrukturu od stranog preuzimanja.

Predsjednica EK naglasila je da je kriza s koronavirusom teško pogodila europsko gospodarstvo.

- Mnoga poduzeća privremeno su oslabljena. Moramo  pobrinuti za njih, naglasila je.

Upozorila je pritom na posebnu važnost sektora kao što su javno zdravstvo i medicinska istraživanja.

- Neki sektori u ključni za našu sigurnost poput javnog zdravlja, medicinskog istraživanja i strateške infrastrukture. Moramo znati tko iz inozemstva investira u te tvrtke s kojom svrhom - kazala je von der Leyen.

- To je posebice važno u vrijeme krize javnog zdravlja i ekonomije - rekla je i upozorila da moramo zaštiti našu kritičnu imovinu i tehnologiju.

Pozvala je članice da koriste alate koji su im na raspolaganju za prethodnu provjeru stranih investicija.

EU ostaje otvorena za izravne strane investicije. ali, ta otvorenost mora biti u ravnoteži s potrebom zaštite naše ekonomske suverenosti - rekla je.

Europska unija ima uredbu koja će stupiti na snagu za godinu i pol dana i koja predviđa pojačanu suradnju zemalja članica da uz potporu Europske komisije provjere investitore iz trećih zemalja koji se zanimaju za osjetljive europske sektore. Međutim, Komisija ne može zaustaviti takve investicije i zadnju riječ imaju zemlje članice.