Oštećen kompleks Međubiskupijskoga sjemeništa i gimnazije

Razorni potres, koji je pogodio Zagreb, oštetio je na Šalati kompleks Međubiskupijskoga sjemeništa s pripadajućom Nadbiskupskom klasičnom gimnazijom s pravom javnosti, posebice više katove zgrade, a jako su oštećeni zvjezdarnica i svod sjemenišne crkve Srca Isusova.

Prostori će do daljnjega, prema procjeni stručnih službi koje su obišle kompleks, biti neupotrebljivi zbog narušene statike i velikih unutarnjih devastacija, doznaje se u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Stručne službe i dalje procjenjuju štete, a sad je primarno saniranje krovišta. U zgradi rektorata narušena je statika, uočene su pukotine u nosivim zidovima, unutar krovišta srušen je zid - zabat drvene građe krovišta, a u svim su prostorijama pali i veći dijelovi stropa. Svi dimnjaci su srušeni i životno ugrožavaju osobe i vozila koja prolaze unutar kompleksa.

Građevina zahtijeva detaljan pregled struke i hitne intervencije koje se odnose na sanaciju dimnjaka i krovišta te izradbu projekta obnove i sanacije.

Sjemenišna crkva Srca Isusova s pripadajućom kriptom ima narušenu statiku, uočen je veći pomak na prednjem zabatu krovišta te oštećenja na krovištu i pukotine u nosivim zidovima.

Zauzimanjem središnjih tijela Zagrebačke nadbiskupije, istaknuto je, i u ovim teškim trenutcima nastavlja se očinska briga za kompleks sjemeništa malenih u kojem je u proteklim stoljećima odgojeno mnoštvo naraštaja svećenika i zauzetih vjernika laika.