Treba li uvesti izvanredno stanje?

Premijer Plenković je potvrdio na današnjoj sjednici Vlade da će idući tjedan donijeti i drugi paket mjera u borbi protiv koronavirusa - nazvavši ovu situaciju krizom bez presedana.

Saborska oporba: U korištenju javnog dobra niz je zlouporaba
Sabor o praćenju građana u samoizolaciji putem mobitela

Predsjednik i saborski zastupnik Mosta Božo Petrov poručio je kako ne vidi razloge zbog kojih bi trebalo uvoditi izvanredno stanje u državi, ističući da bilo koju mjeru koja zadire u ljudska prava Sabor treba donositi dvotrećinskom većinom.

- Budući da smo parlamentarna demokracija, u ovom trenutku ne vidimo razloge zbog čega bi se trebalo aktivirati članak 17. Ustava, odnosno uvesti izvanredno stanje jer Nacionalni stožer kaže da drži stvari pod kontrolom. Netko bi trebao argumentirati zbog čega je potrebno izvanredno stanje, jer ako Stožer stvari ne drži pod kontrolom, onda bi se to trebalo reći, izjavio je Petrov.

- Ne treba uvoditi veće praćenje ljudi i kontrola putem mobitela, dovoljno je uvesti veće financijske kazne za one koji krše samoizolaciju. U ovakvoj situaciji i prijetećem gospodarskom slomu nikome neće pasti na pamet kršiti samoizolaciju ako mu se odredi puno jača financijska kazna, ustvrdio je Petrov.

Batinić: Proglašenje izvanrednog stanja je krajnja mjera

Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić izjavio je da je proglašenje izvanrednog stanja u zemlji krajnja mjera, a odluku o tome trebala bi donijeti struka.

- Proglašenje izvanrednog stanja je krajnja mjera ako ne dođe do pozitivnih trendova. Ne bih želio da se to desi, rekao je Batinić novinarima u Saboru.

Pritom je istaknuo da bi struka trebala dati informacije o tome kada bi izvanredna situacija trebala početi i kada završiti, a na politici je da to provede.

- Kao liberali nismo pobornici izvanrednog stanja, smatramo da se treba držati propisanih protokola i čuvati sebe i druge, no ako statistički podaci neće ići u pozitivnom smjeru, tada nam preostaje izvanredno stanje i neka vrsta karantene, kazao je.

Bačić: Još nije vrijeme za proglašenje izvanrednog stanja
Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić poručio je kako još nije vrijeme za proglašenje izvanrednog stanja iako se o tome razmišlja.

Mi o tome razmišljamo, ali u ovom trenutku ocjenjujemo da takvu mjeru koja je propisana člankom 17. Ustava nije potrebno donositi.

Kada je riječ o izmjenama Zakona o elektroničkim komunikacijama, koje će omogućiti praćenje osoba putem mobitela, Bačić je kazao da se taj zakon donosi većinom svih zastupnika a ne dvotrećinskom većinom jer Sabor nije proglasio veliku prirodnu nepogodu.