Krapinsko-zagorska županija nakon potresa

Nedjeljni potres osjetili su gotovo svi stanovnici Krapinsko-zagorske županije, a najveću je štetu prouzročio u stubičkom kraju.

Elementarna nepogoda proglašena je za područja grada Donja Stubica i općine Gornja Stubica. Od svih naselja, najteže je pogođen Slani Potok.

Drago Božić iz Slanog Potoka već pet dana dolazi u svoju kuću urediti što može nakon potresa. Peteročlana obitelj i njegova majka od nedjelje žive kod supruginih roditelja. Tog se jutra nerado sjećaju.

- Kuća se počela dizati, vrtjeti, širiti, ne znam uopće kojim bih riječima to opisao, kazao je gospodin Božić i dodao da su mu supruga i dijete bili u kojoj je od jačine potresa počela padati žbuka sa zida.

- Kada je žbuka počela padati, žena je kćer omotala u deku i krenula van. Ja sam tog trena uletio u sobu, kazao je Božić.

Njihova je kuća samo jedna od 35 u Slanom Potoku u kojima se trenutačno ne može živjeti. Gotovo svi stanovnici tog naselja morali su pronaći privremeni smještaj.

- Mene i kćer je primio moj brat, tako da smo nas troje sada kod njega. Kćer je isto kuću izgubila tu na brijegu, kazala je Dragica Novina iz Slanog Potoka.

Sedam obitelji, čije kuće nisu sigurne za stanovanje, smješteno je u Termama Jezerčica. Među njima i obitelj Ruk, koja je potkraj prošle godine završila s gradnjom kuće.

- Nismo do sada nikada ništa tražili, niti od države; nikada nismo prosili za ništa. Ali sad nemamo kamo. Sada prosimo. Treba nam pomoć, rekli su Martin i Ivan Ruk iz Slanog Potoka.

Podršku im je danas došao dati i župan. Najavio je da se očekuje pomoć države.

- Niti općina sa svojim, niti županija sa svojim proračunom, s kompletnim proračunima ne bi mogli nadoknaditi štetu koja je nastala. I vjerujem da Vlada priprema jedan set mjera, izjavio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Nakon prvog obilaska terena, šteta na području općine procijenjena je na oko 30 milijuna kuna.

- Tih 30 milijuna koje smo stavili onako, da kažem odokativno, sigurno će biti veće, usudio bih se reći i više od 50 milijuna kuna, kazao je  načelnik općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić.

Naime, predano je 210 prijava štete. Općinska komisija do sada je obišla samo malo više od stotinu objekata.