Kako rade oni koji rade?

Poduzetnici koji nisu zatvorili pogone prilagodili su se novim mjerama. Rade kako bi opstali i zadržali radna mjesta.

Bili smo u pogonu u kojem se bave opremanjem i projektiranjem interijera - pridržavaju se propisanih mjera. Dio zaposlenika radi od kuće, dio je na godišnjem odmoru, a ostale su podijelili u dva tima koji se izmjenjuju tjedno.

- Radimo na svakom petom mjestu da se držimo razmaka, dezinficiramo ruke redovito, dobili smo maske. Posao ide - ne kao prije, završavamo sad tekuće projekte, kazao je zaposlenik tvrtke Sobočan interijeri Marko Nedeljko.

Tekući poslovi koji su dogovoreni prije 14 dana nisu upitni. Problem je u onima koje su tek trebali sklopiti.

- Roba još uvijek ide u neke države, tako da polako to sad završavamo, ali od polovice ožujka na dalje drastično se mijenja situacija. Nema novih narudžbi, sad samo gledamo tko nije odustao, kazao je direktor te tvrtke Franjo Sobočan.

Odustati od gotovo 200 radnika - neće. S druge strane, mesna industrija u maloj je prednosti u odnosu na ostale gospodarske grane. U čakovečkoj Vajdi neće smanjivati broj zaposlenika i zasad nemaju problem s proizvodnjom.

- Vajda i grupa Pivac to prvenstveno mogu zahvaliti sustavu kooperacije koju imamo - mi sami za sebe osiguravamo dovoljnu količinu sirovine da ju možemo plasirati na tržište u bilo kojem trenutku. Nije stvar toga što se događa danas, nego što će se dogoditi za mjesec, dva, tri, rekao je predsjednik Uprave Mesne industrije "Vajda" Alen Kajmović.

A poduzetnici tu ponajprije ovise o mjerama Vlade Republike Hrvatske.