Vozači kamiona bili su na izmaku snaga

Na izmaku su snaga već bili vozači kamiona koji su, nakon što su satima čekali na granicama, poslije povratka u Hrvatsku, umjesto svojim obiteljima, morali u strogu karantenu. No, za njih - dobra vijest. Od sada će, umjesto u karantenu, moći svojim kućama, no i ondje će se morati pridržavati mjera samoizolacije.

Većine proizvoda na policama trgovina ne bi bilo bez - vozača. Mihael Sedlar, vozač iz Radovana, vraća se iz Poljske s punim kamionom prehrambenih artikala.

- Sad me očekuju kolone na granicama: češko-slovačka 10 km, slovačko-mađarska 15 km i ne znam koliko me još čeka na našoj, kazao je Sedlar.

I kad napokon stigne kući:

- Moram ili u izolaciju ili u karantenu, a takav mi je cijeli vikend, tako da moram biti u karanteni cijeli vikend, kaže Sedlar.

Tisuće vozača dijele sličnu sudbinu - karantenu "odrađuju" na parkiralištima prijevozničkih tvrtki.

- Osigurali smo karantenu na parkiralištu, imaju wc, dobivaju hranu, kazao je autoprijevoznik Radovan Ljubek.

Mnogi već pucaju po šavovima: loši higijenski uvjeti, neorganiziranost - njihova su svakodnevica.

- Dio medija nas je prikazao kao glavne širitelje koronavirusa što je rezultiralo da nam je puno firmi zatvorilo sanitarne čvorove, ograničili kretanja, izjavio je vozač iz Završja Podbelskog Lovro Zagorec.

Uza sve navedene probleme i budućnost im je neizvjesna.

- Bojim se da će biti još i manje posla, jer je do robe sve teže doći, kazao je autoprijevoznik Branko Trstenjački.

- Vozači su za vrijeme Domovinskog rata bili glavna logistička podrška, a to su i sad, toga moramo biti svjesni, rekao je Dragutin Kranjčec iz Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Nacionalni stožer civilne zaštite danas je prihvatio primjedbe prijevoznika te je liberalizirao međunarodni transport i ublažio mjere izolacije.

- Oni sada mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu, poštujući mjere samoizolacije. Ako primijete simptome, moraju se javiti liječniku. Ako postoje oni koji nemaju uvjete za kućnu izolaciju, oni i dalje mogu koristiti karantene Stožera, izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

A u kamionskoj kabini ostat će i dalje oni čiji je boravak između utovara ili istovara kraći od 24 sata.