Bit će prilika za susret s Tadićem

Sve su napetiji diplomatski odnosi Srbije s Hrvatskom. Boris Tadić zaprijetio je da neće doći na inauguraciju Ive Josipovića ako na istom događaju bude kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu. Na srbijanski uvjet Hrvatska neće pristati jer je priznala Kosovo. Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je pak da bi srbijanski predsjednik trebao doći kao i svi drugi čelnici iz regije.


Tadiću je mjesto među liderima

Mislim da bi trebao doći jer je to poziv novoizabranog predsjednika Hrvatske i mislim da je njegovo mjesto tu zajedno s liderima drugih zemalja, a posebno s liderima našeg okruženja, rekao je Mesić novinarima na novogodišnjem primanju za diplomatski zbor.

Ne znam zašto je odustao. Ako je Kosovo u pitanju, mi smo priznali Kosovo jer je bilo konstitutivni element jugoslavenske federacije koje više nema, kazao je dodajući da je nakon neuspjeha pregovora između Srbije i Kosova nastala nova realnost koju je RH priznala. Od nas bi bilo licemjerno da priznamo Kosovo, a da ne pozovemo kosovskog predsjednika na inauguraciju, ustvrdio je.

Tadić je zamjerio Mesiću što je smanjio kaznu hrvatskom vojniku za ratni zločin, a Mesićev odgovor nije trebalo dugo čekati. Podsjećamo, Mesić je pomilovao Sinišu Rimca, bivšeg pripadnika pričuvnog sastava MUP-a kojem je za jednu godinu umanjio osmogodišnju kaznu na koju je osuđen zbog ubojstva u slučaju Pakračka poljana.

Međutim, nije Tadić stavio nijedan prigovor kada sam pomilovao sedmero Srba također osuđenih za ratni zločin. Nije prigovorio svom prijatelju Miloradu Dodiku kada je uz sve počasti dočekao u Beogradu ratnu zločinku Biljanu Plavšić koja je odgovorna za tisuće smrti. Ona je u Beogradu dočekana kao Ivana Orleanska, rekao je Mesić.


Ublažiti napetosti između Zagreba i Beograda

Da će Tadić ipak doći u Zagreb, nada se zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac. Inauguracija novog predsjednika Josipovića je prva velika, značajna prilika i ne treba je propustiti, navodi Pupovac.

Novoizabrani predsjednik Josipović želi ublažiti napetosti između Zagreba i Beograda. Kaže kako poštuje Tadićevu politiku, ali i da on mora poštovati hrvatsku politiku koja je priznala Kosovo. Ako on i ne dođe, nećemo mu uzeti za zlo. On ima svoje razloge i bit će druge prigode da se sretnemo, rekao je Josipović.

Novi predsjednik možda ipak dočeka Tadića u Zagrebu, nakon što ga Mesić nije dočekao, a zvao ga je čak triput.