Hrvatski zastupnici podržali prijedloge Europske komisije

Hrvatski zastupnici podržavaju prijedloge Europske komisije o kojima Europski parlament u četvrtak glasuje na izvanrednoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu.

Zbog pandemije koronavirusa i ograničenja kretanja na plenarnoj sjednici sudjeluje samo nekoliko zastupnika, koji su se zatekli ili žive u Bruxellesu, dok ostali sjednicu prate na daljinu. Prvi put u povijesti Europski parlament glasa na daljinu, putem elektroničke pošte.

Zastupnici glasaju o tri prijedloga Europske komisije: investicijskoj inicijativi kao odgovor na krizu s koronavirusom u iznosu od 37 milijardi eura, od čega je za Hrvatsku namijenjeno 1,158 milijardi eura.

Riječ je o neiskorištenim sredstvima koja su zemljama članicama dodijeljena za predfinanciranje projekata iz strukturnih fondova, koja bi inače morala vratiti u europski proračun, a sada će ih moći zadržati.

To će proračunima država članica omogućiti veću likvidnost. Zatim o proširenju područja Fonda solidarnosti EU-a te o  privremenoj mjeri kako bi se olakšalo zračnim kompanijama da zadrže svoje 'slotove' u zračnim lukama čak i ako ih ne koriste zbog pada prometa.

- Solidarnost i ujedinjenost Europske unije nikada nije bila jača i potrebnija kao u ovim izazovnim vremenima koja zahtijevaju koordiniran i brz odgovor. Možda je neprijatelj protiv kojeg se borimo nevidljiv, no posljedice njegova djelovanja itekako su vidljive i mogu biti jako teške ako pravodobno ne reagiramo, poručila je u priopćenju zastupnica Sunčana Glavak, ističući da podržava predložene mjere.

- Sveobuhvatne mjere koje će danas biti usvojene značajno doprinose nacionalnim mjerama država članica u borbi protiv negativnih utjecaja pandemije koronavirusa. Međutim, ovdje ne smijemo stati. Europska unija mora ostati odlučna i čvrsta u namjeri da pomogne državama članicama, stoga vjerujem da je ovo tek jedan dio nastojanja koje ćemo ulagati u oporavak naših gospodarstava i zajednica, poručila je zastupnica Glavak.

Zastupnik Tonino Picula, koji je bio nazočan sjednici u Bruxellesu, rekao je u raspravi da je potrebna hitna pomoć "u vidu minimalnih naknada onima koji će ostati bez prihoda, te garancija svima s hipotekom na jedinu nekretninu".

Uz to, posebno se založio i za  srednja, mala i mikro poduzeća i podsjetio kako je njih čak 95 posto u Hrvatskoj već izloženo posljedicama krize.

Zahvalio je i zemljama članicama na solidarnosti i pomoći upućenoj u Zagreb nakon velikog nedjeljnog potresa.

Zastupnica Željana Zovko poručila je u priopćenju da podržava  sve predložene mjere Komisije naglasivši kako su odluke ove izvanredne sjednice donesene u trenutku koji je od velike važnosti za Republiku Hrvatsku, koja se istovremeno našla usred dvije velike krize: koronavirusa i potresa.

- Ti prijedlozi su ključni  za ublažavanje posljedica zdravstvene i humanitarne krize koje su pogodile Republiku Hrvatsku i grad Zagreb, rekla je Zovko.

Zastupnik Tomislav Sokol također podržava prijedloge i poziva sve institucije na još veći angažman te pokazivanje europske solidarnosti u borbi protiv pandemije koronavirusa.

- Europljani su trenutno u svojim domovima, svjesni teške situacije, a i onoga što nas tek čeka kad pobijedimo pandemiju. Gospodarstvo smo zaustavili u nekoliko tjedana, ali će nam trebati godine za oporavak. Europska unija mora uliti optimizam i vratiti povjerenje svojih građana. Ovih 37 milijardi eura je dobra 'prva pomoć', ali moramo raditi i na novim mjerama. Za pravi oporavak ćemo trebati i više od novca, rekao je Sokol.