Capak: Krivulja raste, ali se dobro držimo

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Krunoslav Capak u današnjoj emisiji "U mreži Prvog" rekao je da će nove brojeve objaviti na konferenciji Stožera civilne zaštite.

- Koronavirus - iz minute u minutu

Što se tiče smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom u Hrvatskoj rekao je da su dva slučaja starije osobe koje su bile i onkološki, dakle kronični bolesnici. 

Capak je naglasio da naša krivulja i dalje raste, ali kada se pogleda dnevni broj oboljelih onda se "dobro držimo" jer smo ih prošlu subotu imali 78, a drugih dana manje.

- Ta krivulja je ravna i ako uspijemo zadržati tu krivulju u ravnom položaju onda će i ova krivulja kumulativnog broja koja ide prema gore početi padati i što će biti odlična vijest, kazao je Capak.

Capak je istaknuo da je za sada 14 osoba za sada na respiratoru. Za novi broj zaraženih liječnika ima podatke od jučer a to je 23 liječnika, 6 specijalizanata, 9 medicinskih sestara i tehničara i dva stomatologa.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Krešimir Luetić kazao je da je komora uputila prijedlog za većim brojem testiranja.

Naglasio je i da sami znanstvenici poput Đikića, Primorca i Rudana zastupaju stav također da se treba povećati broj testiranja.

- Ono što je bitno da se svi stavimo pod isti barjak, ovo je zajednička borba protiv virusa svih nas te trebamo sve prijedloge artikulirati. Naravno svi smo zajedno u ovome i tu svi maksimalno trebamo dati svoj doprinos, rekao je Luetić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo istaknuo je da treba shvatiti da se ovdje radi o jednom globalnom problemu.

- U ovom trenutku sve farmaceutske kuće mogu pokriti svega 10 posto potreba za testove koji se odnose na koronavirus, potvrdne odnosno genetske testove, rekao je Capk.

Naglasio je da smo sve preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za testiranje poštivali.

Dodao je da u Zagrebu postoje četiri laboratorija koji dugo vremena funkcioniraju, a u bolnici Sestre milosrdnice se postavlja test.

- Imamo Rijeku, Osijek, priprema se Zadar, Split. Uskoro ćemo imati puno punktova koji će raditi potvrdne testove i imat ćemo puno veću mogućnost testiranja, naglasio je Capk.

Capak je naglasio da su imali raspravu na stožeru i zaključili su da prioriteti testiranja sada u zdravstvenom sustavu za zdravstvene djelatnike.

- Prvo bi trebalo snimiti one ljude koji su bili u kontaktu s oboljelima, što sada nismo u svim slučajevima radili.Radili smo gdje smo smatrali da je potrebna indikacija za to. Sada idemo u to, dogovorit ćemo se o kapacitetima i prioritetima, indikacijama, ići ćemo vrlo široko u to, istaknuo je.

-  Moram istaknuti još jednu stvar. U momentu kad je sve to skupa počinjali, a to je bilo oko 20. siječnja kada je bolest počela iz Kine dolaziti u svijet i Europu. Mi smo snimili koliko mi imamo zaštitne opreme po zdravstvenim ustanovama i naravno odmah smo bili svjesni da moramo krenuti u nabavki zaštitne opreme. bez zaštitne opreme nema uzimanja brisa, ne može zdravstveni djelatnik uzimati bris ako nije opremljen i zaštićen, dodao je Capak.

Kazao je da treba educirati ljude, jer sada imamo sustav da epidemiolozi uzimaju briseve, a to može raditi svaki liječnik koji prođe kratku edukaciju.

- Mi intenzivno radimo na tome da napravimo dovoljne količine zaštitne opreme, da opremimo sve one koji će na punktovima širom Hrvatske uzimati briseve, te da nabavimo te briseve kojih isto nema na tržištu. Mi smo napravili, Epidemiološki zavod, Imunološki zavod te Zavod za javno zdravstvo skupa te briseve tj. trnsportne podloge za briseve da se one mogu transportirati iz udaljenih mjesta u Zagreb, rkao je.

Capak je naglasio da oprema dolazi.

Luetić je kazao da podržava rad stožera, a prijedlog komore shvaća kao jedan dodatak za što bolju borbu s virusom.

Naglasio je da pozdravlja mišljenje Capaka i stožera da se krene u testiranje zdravstvenih djelatnika, jer je to izrazito bitno i zbog samih zdravstvenih djelatnika ali i svih osoba s kojima dolaze u kontakt.

Ističe da u prijedlogu komore među ostalim stoji i da ne treba testirati sve zdravstvene djelatnike nego da se rizik kategorizira u određene kategorije i onda se odvijaju ta testiranja.Cijelu emisiju možet pogledati na HRTi