Podaci o novooboljelima, 551 oboljeli, 37 oporavljeni, troje mrtvih

Na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite RH izneseni su novi podaci. Od jučer u 16 sati do danas imamo 56 novooboljelih, što je 551.

- Capak: Krivulja raste, ali se dobro držimo

- Koronavirus - iz minute u minutu

Na početku konferencije ministar zdravstva Vili Beroš iznio je posljednje podatke o oboljelima.

- Ako gledamo unutar 24 sata, imamo 70 novooboljelih, što je s epidemiološke strane zadovoljavajuće. I dalje smo u stanju linearnog rasta, rekao je Beroš.

Naglasio je da je prosjčena dob je 48,02 godine. Muškaraca je 54 posto i 46 posto je žena. Postotak bolesnika izand 60 godina je 25%. Istaknuo je da je oporavljeno 37 osoba, a tri su preminule.

Beroš se nada da će najveći dio pokazati znakove oporavka.

- Nadam se da će našim zajedničkim naporima doći do toga, kazao je ministar zdravstva.

Predsjdnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je da je naš rast linearan, što upućuje na to da se građani pridržavaju uputa.

Osvrnuo se na odluke o radu trgovina.

- Prva odluka odnosi se na dopuštenje rada određenih specijaliziranih trgovina u sastavu tržnica kako bi se povećao kapacitet opskrbe hrvatskih građana i pomoglo hrvatskoj poljopivredi. To su dućani koji prodaju hranu, higijenske artikle, poljoprivredne trgovine i dućani koji prodaju hranu za životinje, rekao je Božinović.

Kazao je da stožeri civilne zaštite moraju posebnu pozornost obratiti na situaciju trgovina, a posebno tržnica.

- Kad se provjeri je li sve u redu, a radi se o satima, odluku ćemo pustiti u optjecaj i očekujemo da će te trgovine početi raditi, rekao je Božinović.

Istaknuo je da se drugo izuzeće odnosi na rad prodavaonica u kojima se prodaje građevinski materijal, i to za područje Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije radi saniranja štete od potresa.

- Naravno da ćemo i tu zahtijevati da se striktno provode mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Pokazuje se ono što govorimo od prvog dana, da svakodnevno pratimo situaciju, svaki dan promišljamo. Dokle god postoji linearni rast, popuštat ćemo mjere kako bismo sve više i sve bolje funckionirali u ovim izvanrednim uvjetima, kazao je Božinović.

Božinović je naglasio da nove odluke stupaju na snagu danas.

- Realno je za očekivati da trgovine počnu raditi od sutra ujutro. Želim dobiti povratne informacije od Stožera da su poduzeli sve epidemiološke mjere unaprijed da posao moze krenuti. Poruka je dakle krenut će raditi od sutra, poručio je.

Robert Markt, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, rekao je da volonteri zajedno sa zaposlenicima pomažu najugroženijim sugrađanima.

- Ne otvarajte vrata onima koji od vas traže novac. Naši volonteri ne traže novac. Molim sve one koje su volonteri tražili novac za dostavu hrane neka to dojave našoj policiji. Mi skrbimo za oko 10 tisuća obitelji. Molim građane i da ne doživljajau naše volontere kao kurirsku službu, da na vrijeme artikuliraju potrebe i da isključivo u hitnim situacijama zovu naše brojeve, poručio je.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić kazala je da je osam osoba na respiratoru.

- Supruga umrlog leži na običnom odjelu, nije životno ugrožena, i ona je među lakšim odnosno srednje teškim bolesnicima, istaknula je Markotić.

Božinović je kazao da je utvrđeno da 781 osoba krši mjeru izolacije i da policija o svemu tome je obavijestila Državni inspektorat.

- Što se tiče propusnica policija me izvijestila da su dobili dojave da ima određenih sumnji u manipulacije. To je ozbiljno kazneno djelo, krivotvorenje isprava. To je djelo koje se ovisno o težini može sankcionirati od 6 mjeseci do čak 5 godina zatvora. A valjda je svima jasno da u ovakvoj situacije neće se izricati minimalne kazne, dodao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da se radi na provedbi testiranja većeg broja zdravstvenih djelatnika, te da će danas vjerojatno biti i odluka da svi zdravstveni radnici prije stupanja na svoju dužnost će izmjeriti temperaturu i još neke druge elemente o kojima se promišlja.

- Što se tiče oko staračkih domova Ministarstvo zdravstva i Stožer civilne zaštite dali su jasne upute kako i što. Mislim da se priprema i određeni update uputa za staračke domove. O tomevodi brigu Ministastvo demografije, kazao je Beroš.