Dubrovnik: U županiji pet novooboljelih, ukupan broj 31

Pet je novooboljelih koronavirusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, pa je trenutni ukupni broj pozitivnih 31.
- Podaci o novooboljelima, 551 oboljeli, 37 oporavljeni, troje mrtvih
- Capak: Krivulja raste, ali se dobro držimo
-Treća žrtva koronavirusa nije boravila u inozemstvu

- Tijekom dana poslano je još 14 uzoraka na testiranje, objavio je u petak oko 15 sati županijski stožer Civilne zaštite.

U protekla 24 sata je zabilježen jedan slučaj kršenja samoizolacije, a u karanteni su i dalje smještene četiri osobe.

Prema podacima lučkih uprava, nije bilo uplovljavanja velikih brodova sa stranim putnicima, a Zračnoj luci Dubrovnik i dalje radi samo nužno osoblje.

Ranije danas županijski stožer je objavio kako je izliječena pacijentica kojoj je bris uzet 20. ožujka te je, budući da su u zadnja tri dana izostali simptomi te dva nalaza unutar 48 sati bila negativna, puštena na kućnu njegu uz mjere predostrožnosti.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je tada kako je stanje pandemije u županiji stabilno, ali i dalje ozbiljno i čeka se 24 nalaza koji su poslani.

- Situacija je dobra, ali treba biti oprezan jer se uvijek može i pogoršati. Građani daju svoj doprinos i hvala im na tome. Najangažiranije nam je medicinsko osoblje, a mi ostali moramo im pomoći pridržavajući se svih mjera, rekao je Dobroslavić.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Joško Cebalo naveo je kako je ukupno na analizu poslano 189 uzorka, a 26 su pozitivna. U protekla 24 sata je zabilježen jedan slučaj kršenja samoizolacije, a u karanteni su i dalje smještene četiri osobe.

Cebalo je nesrazmjer u službenom broju županijskog (26) i nacionalnog (22) stožera objasnio pogreškom u vođenju mjesta boravišta.

- Utvrđena je pogreška da su tri osobe u zagrebačkom laboratoriju upisane kao da su iz Zagreba. Uputili smo zahtjev prema Zavodu za javno zdravstvo i laboratoriju da im promjeni mjesto prebivališta. Četvrta osoba do sinoć nije bila upisana, ali od jutros jest, objasnio je Cebalo.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako su od početka epidemije ukupno obrađena 234 kontakta.

- Prioritet je izbjeći grupiranje oboljelih u zdravstvenim ustanovama, domovima za starije te ostalim mjestima gdje je veći broj starijih ili slabijeg zdravstvenog stanja, naglasio je Lakić.

Dodao je kako se uzorci još uvijek šalju u Zagreb, a da će se početi slati u Split kad se tamo ostvare uvjeti.

Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić rekao je kako je sedam hospitaliziranih pacijenata dobrog općeg stanja, kao i jedan liječnik bolnice koji je u samoizolaciji te nije bilo novih slučajeva među djelatnicima bolnice. Za još nekoliko pacijenata se čekaju nalazi.

- Jučer smo imali prvu izliječenu, koju smo pustili na kućnu njegu i poduzeli smo mjere predostrožnosti. Riječ je o ženi kojoj je bris uzet 20. ožujka i bila je potvrđena kao četvrta. Unutar 48 sati bris joj je dvaput bio negativan, a tri zadnja dana nije imala simptome, istaknuo je Bekić.

Naglasio je kako se sve osobe s blažom kliničkom slikom upućuju na samoizolaciju, a ako za to ne postoje uvjeti postoji mogućnost smještaja na dva kata bolnice, kao i u dubrovačkom hotelu Sumratin i studentskom domu od ponedjeljka.

- Apeliram na građane da se samo u vremenu od 10 do 13 sati uzimaju uzorci u žutom šatoru na Odjelu za zarazne bolesti, bez razlike jesu li hospitalizirani ili ne, rekao je Bekić.

Načelnik Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je kako se uredno provode sve propisane odluke i mjere te dodao kako je tijekom četvrtka na punktovima za nadzor provedbe mjere o ne napuštanju mjesta prebivališta ili boravišta 14 građana zatečeno bez valjanih propusnica, pri čemu nije bilo ni krivotvorenih.

Pozvao je građane da prijave svaku sumnju na moguću zloupotrebu u pogledu poziva osoba koje se lažno predstavljaju kao članovi Crvenog križa i sličnih organizacija.