Samoodrživi vojni kamp za prihvat oboljelih od koronavirusa

Hrvatska vojska stavila je sve svoje sposobnosti na raspolaganje. Tu smo spremni smo, čvrsti smo - poručio je ministar obrane Damir Krstičević koji je s ministrom zdravstva Vilijem Berošem posjetio samoodrživi ekspedicijski kamp za prihvat pacijenata oboljelih od koronavirusa. Riječ je o 25 šatora kapaciteta 220 kreveta.

- Vidjeli ste da smo u nedjelju i ponedjeljak vrlo brzo reagirali i pružili pomoć gradu Zagrebu. Pratimo situaciju i adekvatno ćemo reagirati, rekao je ministar Krstičević.

Istaknuo je da Hrvatska operativno raspolaže sa 16 helikoptera koji su spremni pomoći u slučaju potrebe u borbi protiv koronavirusa. Kazao je da su prije nekoliko dana testirali slijetanje helikoptera te da su jutros na tu temu imali sastanak, poručivši da je sve spremno bude li potrebe za angažmanom helikoptera.

Prokomentirao je i povratak hrvatskih vojnika iz Afganistana. Zrakoplov Croatia Airlinesa poletio je naime jutros iz Zagreba po pripadnike 11. hrvatskog kontingenta u Afganistanu koji je ondje bio zadržan zbog situacije s koronavirusom. Iz misije se vraća 140 pripadnika Hrvatske vojske. U Afganistanu ostaje 12. hrvatski kontingent, koji će do kraja misije obavljati redovite zadaće.

- Jedanaesti hrvatski kontingent sjajno je odradio posao, doprinijeli su miru i sigurnosti u Afganistanu. Njihova misija završila je 8. ožujka, ali nismo mogli naći načina kako ih prebaciti u Hrvatsku. Jučer smo donijeli odluku da angažiramo kapacitete hrvatske aviokompanije i oni će danas pokupiti vojnike, također i vojnike susjednih država, i oko 23 sata zrakoplov bi trebao sletjeti i vratiti ih njihovim obiteljima, rekao je Krstičević.

Pripadnici vojske su, dodao je, na zahtjev struke dodatno napravili komunikacijske tunele preko kojih je bolnica povezana s kampom.

Ministar Beroš kazao je među ostalim da ekspedicijski kamp HV-a ima potpuno novu funkcionalnost, jer je brzom akcijom instaliran plinovod koji iz KB Dubrava do svih šatora vodi plin i tako omogućava adekvatnu potporu budućim bolesnicima. Ustvrdio je da novi sigurnosni tamponi u KB Dubrava osiguravaju adekvatnu zaštitu od kolanja virusa i prema zdravima i prema bolesnicima, navodeći da u šatorima u sklopu kampa još nema oboljelih.