Kosanović: Radi se o pustinjskom pijesku, a vrijednosti padaju

Stručnjaci sa Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i DHMZ-a istaknuli su kako su tijekom petka zabilježene neuobičajeno visoke koncentracije PM10 čestica u gradu Zagrebu, Osijeku, Kopačkom ritu, Sisku te mjestu Zoljan kraj Našica. Napominju kako bi onečišćenje zraka već tijekom vikenda trebalo biti znatno manje.

Već danima su povećane koncentracije peluda drveća, posebice čempresa i breze.

Ovih dana je i povećano onečišćenje zraka zbog pojačanog grijanja tijekom neuobičajeno hladnog vremena za kraj ožujka, i to ne samo u Hrvatskoj, nego i u okolici.

Postaje za mjerenje kvalitete zraka u petak su prvo u Osijeku, a zatim i u Zagrebu zabilježile visoke koncentracije lebdećih čestica. Slično je bilo i na sjevernom Jadranu.

Ljudi su to mogli primjetiti kao vrstu izmaglice u zraku.

- Radi se samo o povišenoj koncentraciji lebdećih čestica. Ostale koncentracije onečišćenja su u granicama normale. Najvjerojatnije se radi o pustinjskom pijesku koji je u jugoistočnoj struji stigao u naše krajeve potaknut trenutnom sinoptičkom situacijom, kaže dr. sc. Cleo Kosanović načelnica Sektora za kvalitetu zraka DHMZ-a za Radio Sljeme.

Iako je koncentracija čestica PM10 bila znatno iznad dopuštenih, dr. sc. Kosanović smatra da one ne mogu znatno štetiti zdravlju, budući da se tako visoke koncentracije neće zadržavati dugo.

Iznijela je i podatak da se s krajem petka vrijednosti u zraku smanjuju.

- Lebdeće čestice su mješavine kemijskih spojeva i vodene pare koje kondenziraju u zraku. One sadrže elementarni ugljik te neke organske soli, a među ostalim i teške metale. Ovdje se radi o pijesku, te čestice nisu tako štetne. Jedino oni koji su astmatičari i imaju problema s plućima, ne bi ih trebali udisati, dodaje. 

- Kada biste bili izloženi više dana za redom, onda biste trebali biti zabrinuti.

U nastavku možete poslušati cijeli razgovor s načelnicom Sektora za kvalitetu zraka DHMZ-a, dr.sc. Cleo Kosanović.