Trump potpisao povijesni paket pomoći

Američki predsjednik Donald Trumpu potpisao je u petak paket gospodarske pomoći u borbi protiv koronavirusa i pozvao se na zakon o vojnoj proizvodnji iz Korejskog rata kako bi prisilio General Motors na proizvodnju respiratora tijekom pandemije. 

Zastupnički dom usvojio je u petak povijesni paket pomoći koji bi trebao omogućiti američkom gospodarstvu da izbjegne trajnu recesiju pod utjecajem pandemije novog koronavirusa.

Američki predsjednik Donald Trump podržava taj paket, najveći ikada usvojen u Sjedinjenim Državama kojim će se mobilizirati 2.000 milijarda dolara.

Nakon Trumpovog potpisa, samo nekoliko sati nakon usvajanja u Kongresu paket pomoći je stupio na snagu. 

Osim toga, Trump je izvršio pritisak na General Motors kako bi proizvodio respiratore tijekom pandemije.

Pritom se pozvao na zakon o vojnoj proizvodnji još iz Korejskog rata.

- GM gubi vrijeme, napisao je Trump u kratkom priopćenju kojim najavljuje tu izvanrednu mjeru.

- Ta odluka će omogućiti brzu proizvodnju respiratora koji će spasiti američke živote, dodao je.

Zakon Defense Production Act omogućuje da se u izvanrednim okolnostima mobilizira privatni industrijski sektor za potrebe sigurnosti zemlje.

- Danas sam potpisao dekret kojim naređujem ministru zdravstva da se posluži zakonom Defense Production Act i zahtijeva od General Motorsa da pristanu, izvedu i daju prednost saveznim ugovorima za respiratore, napisao je američki predsjednik.

Ranije tijekom dana napisao je na Twitteru da "General Motors MORA odmah otvoriti svoju glupo napuštenu tvornicu u Lordstownu u Ohiu ili neku drugu i POČETI PROIZVODITI RESPIRATORE ODMAH!!!!

Guverner države New York, , nekoliko dana poziva saveznu vladu da mu isporuči respiraAndrew Cuomotore kako bi bili spremni za vrhunac epidemije koji predviđa za tri tjedna.

Nestrpljivi tweet Donalda Trumpa nije u skladu s njegovim izjavama u četvrtak navečer na Fox Newsu gdje je minimalizirao potrebu za respiratorima.