Božinović: Ulazimo u kritično razdoblje

U Hrvatskoj je od koronavirusa preminula i peta osoba. Radi se o bolesniku srednje životne dobi s hipertenzijom, odnosno visokim tlakom u anamnezi, rekao je danas ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite u 16 sati.
U odnosu na situaciju od jutros u 9 sati imamo 22 nova pozitivna bolesnika, što daje ukupni broj od 657 pozitivnih bolesnika, dodao je Beroš. Riječ je o povećanju od 71 bolesnika u zadnja 24 sata, što u odnosu na jučerašnji dan (84) i prekjučer (92) predstavlja određeno smanjenje, rekao je. Ukupno je testirano 5215 bolesnika, što je u odnosu na jutros 277 više. Beroš je izrazio zahvalnost ljekarnicima te sućut obitelji petog preminulog, a građane još jednom pozvao da ostanu doma.

Koronavirus - najnovije informacije

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić rekla je da je novopreminuli imao povišen krvni tlak, što je među rizičnijim kroničnim bolestima za novu infekciju.

- Nikad nije dovoljno ponavljati da su ljudi s kroničnim bolestima izrazito u riziku za ovu novu infekciju i da se oni u prvom redu trebaju jako, jako paziti, rekla je Markotić, te pohvalila razne akcije za pomoć ugroženima.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je da je samoizolacija propisana za 20.070 osoba, 3135 je bliskih kontakata pozitivnih osoba, a u samoizolaciji su 542 zdravstvena djelatnika.

Odgovarajući na pitanje novinara o respiratorima Beroš je rekao da bi njihov broj trebao daleko premašiti naše potrebe, ali i da se nikad ne zna, pa Vlada radi napore da osigura i dodatne respiratore na svjetskom tržištu.

- Od osnovne je važnosti da upravo našim odgovornim ponašanjem i ostankom u kući uzrokujemo da je naša krivulja linearnija, čime ćemo omogućiti da su priljev bolesnika i opterećenje zdravstvenog sustava manji, rekao je Beroš.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je da je policija dobila 3290 dojava o kršenju mjera izolacije, od čega je utvrđeno 865 slučajeva.

- Naši sugrađani koji se ne drže ovih mjera će odgovarati, odnosno platiti kazne za koje će im rješenja izdati Državni inspektorat, rekao je Božinović.

Dodao je da se većina građana ponaša u skladu s uputama.

- Kao što je rekao profesor Beroš, mi ulazimo u kritično važno razdoblje sljedećih nekoliko tjedana i moramo izdržati u ovom režimu danas kako bismo se sačuvali za sutra. Zato molim sve da ne izlaze bez nužne potrebe, poručio je Božinović.