Njihov cilj - očistiti ruševine i grad učiniti sigurnijim

Šesti je dan od jakog potresa koji je pogodio Zagreb. Uza sve žurne službe koje su na terenu, mnogo je i volontera koji znanjem i vještinama pomažu građanima. Naime, stradale su mnoge zgrade, a dio njih više nije za stanovanje. Naša ekipa provela je dan s grupom alpinista koji rade na raščišćavanju krovova.

Ulaze u zgrade iz kojih su stanari iseljeni, penju se po krovovima koji nisu sigurni i imaju samo jedan cilj - očistiti ruševine i tako grad učiniti sigurnijim.

- Ljudi se pitaju čime se bave uopće ti alpinisti zašto se tim bave i rijetko kad ih mogu povezati da je to nešto društveno korisno. Sad nam je svima bilo drago uključiti se, pomoći u ovoj situaciji i da naše neke tehnike i znanja iskoristiti za to - kaže Romeo Lisac, volonter alpinist, HPD Željezničar.

- Kad uđeš gore onda obično sve visi na jednoj cigli tako da iz dole izgleda savršeno a unutra kad dođeš sve visi na nečemu - dodaje njegova kolegica Maša Osojnik, volonterka iz Slovenije.

Kažu - vanjske fasade dobro maskiraju neodržavane zgrade u središtu grada. Po njihovu mišljenju veći dio njih trebat će srušiti.

- Kad se izađe na krovove i kad se vidi pravo stanje vidi se kolika je stvarna šteta - kaže Goran Daldon, volonter iz Dubrovnika.

Šteta će se još dugo popisivati, a sama sanacija trajati godinama. Goran je u Zagreb iz rodnog Dubrovnika stigao samo nekoliko sati prije potresa i tu je ostao.

Građane upozoravaju da se pridržavaju označenih traka i poručuju da i dalje prijeti velika opasnost od urušavanja i padanja ostataka s krovova.

Čim s jednim poslom završe, čeka ih drugi i ovako će, kažu, trajati danima.

- Moramo imati i inženjere, vatrogasce i GSS i apliniste i sve te ljude koji rade na smanjenju ove štete moramo to dobro umrežiti jer kakva nam korist da netko gore na krovu nešto radi ako mi dolje nismo ogradili tu zgradu pa nešto na nekoga padne - naglašava Josip Granić, pročelnik HGSS-a.

Uskoro će im manjkati zaštitne opreme, maski i rukavica, ali i velikih najlona da bar malo pokriju otvorena krovišta.

Potres nije zaobišao ni najpoznatije zagrebačko groblje - oštećeno je više od 5000 nadgrobnih spomenika na Mirogoju, mnoge su grobnice potpuno razrušene.

- Građani koji su imali vlastite police osiguranja nadgrobnih spomenika će se naplatiti od osiguranja, a oni građani koji to nisu imali morat će prijaviti štetu od elemntarne nepogode - napominje Patrik Šegota, direktor Gradskih groblja Zagreb.

Dok se sada radi na sigurnosti i popisuje šteta, poznate arkade do daljnjega će ostati zatvorene.

Prema informaciji Ureda za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba, od ukupno 26.197 oštećenih građevina na kojima su prijavljene štete, čak 9.642 su obiteljske kuće. Crvenom, odnosno žutom oznakom označeno je ukupno 1.900 građevina.

Iz Gradske uprave su zbog, kako kažu, velikog broja zbunjujućih i netočnih informacija, ponovno pozvali građane koji nemaju alternativni smještaj da se jave na besplatne telefone 0800 8805 i 0800 8802 jer je za njih osiguran smještaj u Studentskom domu u Cvjetnom naselju.