Specijalistica epidemiologije o situaciji na Murteru

Prosječna dob oboljelih od koronavirusa na otoku Murteru je 62 godine, a radi se o 12 muškaraca i dvije žene, rekla je u večerašnjoj HRT-ovoj emisiji Tema dana specijalistica epidemiologije dr. Ankica Parat Baljkas, voditeljica Odjela epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

Koronavirus - najnovije informacije
Oboljeli iz Murtera za HRT: "Osjetio sam da nešto nije u redu"

Jedno od žarišta zaraze koronavirusom u Hrvatskoj naselja su Murter i Betina koja su od srijede u karanteni. Nakon proglašenja karantene ta dva mjesta dobila su dodatni tim Doma zdravlja Šibenik, što je omogućilo bolju dostupnost zdravstvene zaštite i pojačano testiranje.

- Po saznanju o prvom sumnjivom, a kasnije dokazano oboljelom vezano za otok Murter, epidemiološkom obradom se dolazi podataka da već imamo za kratko vrijeme od dva-tri dana osam dokazano novooboljelih i jednu mrežu povezanosti u tako malom mjestu, bilo rodbinski, bilo na radnom mjestu, prijateljski. U jednoj takvoj zamršenoj epidemiološkoj situaciji, gdje smo zaključili da postoji lokalna transmisija bolesti, shvatili smo da je najbolje poduzeti mjeru koja naoko izgleda dosta strogo, a to je stavljanje mjesta Murter i Betina na otoku Murteru pod karantenske mjere, rekla je Parat Baljkas.

Parat Baljkas je rekla da prema trenutnim podacima Infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije imaju deset hospitaliziranih osoba, od čega je šest ljudi s otoka Murtera, a jedna osoba je na respiratoru.

- Ostali se liječe u kućnim uvjetima samoizolacije, dodala je.

Bilo je nekoliko prekršaja, ali većina stanovnika se ipak pridržava propisanih i savjetovanih mjera, rekla je Parat Baljkas. Zasad, kaže, imaju dobru situaciju sa zdravstvenim djelatnicima jer nitko nema koronavirus, a nije ni manjkalo zaštitne opreme.

Građane je pozvala da što više ostanu kod kuće i poštuju socijalnu distancu s udaljenosti od metar-dva, da paze na higijenu...