"Prizori iz Italije gotovo podsjećaju na vukovarsku bolnicu u ratu"

Prizori iz Italije, Španjolske i Francuske gotovo podsjećaju na vukovarsku bolnicu u Domovinskom ratu, rekao je Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, u večerašnjem Dnevniku HRT-a govoreći o borbi protiv koronavirusa.

Koronavirus - najnovije informacije

Iz Šangaja je danas u Hrvatsku stiglo 12,5 tona medicinske opreme. Frka Petešić rekao je da je Kina, koja se više-manje izvukla iz epidemije koronavirusa, sad u poziciji da ponovno mogu pokrenuti proizvodnju opreme.

- Vlada već kontinuirano tjednima nabavlja tu opremu, imamo dosta opreme, međutim, nabavu moramo nastaviti, rekao je Frka Petešić.

Dodao je da je ova pošiljka jedna u nizu osiguranih od strane kineskih vlasti.

- Nastavljamo nabavu te opreme, bit će još takvih pošiljki iz Kine, rekao je Frka Petešić, dodajući da je važno iskoristiti dobre odnose s Kinom kako bismo osigurali kontinuiranu dobavu opreme jer je potražnja velika.

Frka Petešić rekao je da je moguća ugroza prepoznata vrlo rano, da se Hrvatska počela pripremati među prvima u Europi.

- Zbog toga smo poduzimali čitav niz mjera koje su balansirane, ali koje su zapravo jačane postupno, sukladno epidemiološkoj situaciji, rekao je.

Frka Petešić pokazao je grafikone koji pokazuju da druge zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva i Italije puno brže rastu od Hrvatske kad je riječ o broju zaraženih, kao i da Hrvatska u odnosu na zemlje koje su joj po veličini bliže najblaže raste.

Prizori iz Italije i Španjolske, a sada i Francuske, kaže, gotovo podsjećaju na vukovarsku bolnicu u Domovinskom ratu.

- To je ono što svi zdravstveni sustavi žele izbjeći, kaže.

Hrvatska strategija oslanja se na izbjegavanje naglog porasta epidemije, jer brzo povećanje broja oboljelih znači i kolaps sustava. Naša je strategija podizati broj kreveta, a usporiti rast epidemije te tako izbjeći kolaps zdravstvenog sustava, rekao je Frka Petešić.

Naglašava da je najvažnije zadržati mjere i striktno ih se držati.

- Ove mjere izolacije usmjerene su na smanjenje socijalnih kontakata, a to se posebno odnosi na zaražene koji to ne znaju jer nemaju simptome, rekao je Frka Petešić.