Policija na ulazima u Zagreb, propuštaju samo one s valjanim propusnicama

Policija omogućava ulaz u Zagreb svima koji stalno rade, to su sve žurne službe i svima koji rade djelatnosti koje su nužne, rekao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

- Bilo je dojava o sumnji da su neki imali nevjerodostojne propusnice izdane od raznih pravnih subjekata, ali radi se na novoj aplikaciji kako bi se izgradio novi cjeloviti sustav. To je kazneno djelo za koje je propisana kazna zatvora od 6 mj do pet godina, rekao je Milina.

- [UŽIVO] Koronavirus - iz minute u minutu
- Koronavirus - najnovije informacije
- Što je dobroga donio koronavirus?

Policija provjerava i mjeru samoizolacije, ali i dojave građana da ih netko krši.

- Dosad je zabilježeno 928 osoba koje su kršile mjere samoizolacije i odmah se obavještava Državni inspektor. Ima i dalje neodgovornih pojedinaca, ali sada je sustav sve učinkovitiji, rekao je Milina.

Jučer je i ministar zdravstva Vili Beroš rekao da je poželjno šetati vani, ali nije poželjno šetati u grupama, gdje ima puno ljudi.

- Jučer je u Splitu skoro došlo do konfliktne situacije kada su se neki oglušili na upozorenja policije i govorili drugim građanima da ih i oni ne slušaju, rekao je. Moramo ih slušati i to nije dobro ponašanje.

Policija je dobila striktne upute da sve provodi na primjeren način i zaista profesionalno postupa, jer to je njihova zadaća.

Stopa kriminaliteta u Hrvatskoj je u značajnom padu. Policija je sada fokusirana da rješava najteža kaznena djela i sve žurne situacije kako bi sigurnost održali na visokoj razini.

- Provjeravamo i dojave o lažnim volonterima i pozivam sve građane da prijave sumnjive situacije na 192. Imamo 5 policijskih službenika koji su zaraženi novim koronavirusom, 104 su u samoizolacije, a 35 ih je izašlo iz samoizolacije, rekao je ravnatelj policije.