U Osijeku prvi mobilni tim za prikupljanje uzoraka

U borbi protiv nevidljivog neprijatelja, koronavirusa, od ovog vikenda u Osijeku djeluje mobilni tim, prvi takav u Hrvatskoj. Po uzorke za testiranje dolaze na kućne adrese.

Od subote, stalno na terenu. U timu ih je dvoje: liječnik i medicinska sestra.

- Imali smo deset pacijenata odlično je sve prošlo, pacijenti su nas vrlo ugodno primili, nekako mislim da s ovim mobilnim timom smo pokazali da je zdravstveni sustav spreman boriti s ovom vrstom neprijatelja kakav je koronavirus. Na terenu znači pacijenti dobiju naše upute telefonski , budu obaviješteni, prirede se i mi dođemo i uzmemo uzorak koji znači zapravo to je jedan vrlo jednostavan test bris nazofarinksa, ističe voditelj mobilnog tima Doma zdravlja Osijek, Ivan Štefanac.

Na kućnu adresu dolaze isključivo po naputku epidemiološke službe.

- Naš tim izlazi na teren, dakle na kraju dana dobije popis osoba i kontakte gdje se treba javiti. Liječnički tim nazove pacijenta i kaže u koje vrijeme će doći kod njemu, ističe Matko Luki, ravnatelj Doma zdravlja Osijek Mato Lukić.

Mobilni tim osnovan je kako bi se došlo do svakog pacijenta.

- Imamo sugrađane koji nisu mobilni i ne mogu doći u Klinički bolnički centar niti u Dom zdravlja kako bi se uzeo uzorak ,na tom tragu smo odlučili osnovati mobilni tim kako bi mogli doći do svih sugrađana.S druge strane, u velikoj mjeri će se rasteretiti Zavod za hitnu medicinu i sam dolazak na infektologiju KBC Osijek, dodaje Lukić.

- To nam je uistinu olakšalo, ljudi ne mogu sami ići mnogi,a obično je to bolest koja teško napada stariju populaciju i upravo je taj mobilni tim to puno olakšao.Može im doći na prag kuće i uzeti uzorak, ističe epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Karlo Kožul.

Za sada, ovo je prvi i jedini tim u Osijeku, no bude li potrebe, osnovat će ih se još.