Život obitelji u izolaciji...

Svi se još uvijek navikavamo na to da borbu s virusom vodimo tako što ćemo - ostati doma. Odlazimo samo u trgovinu, ljekarnu ili na posao, naravno samo oni koji moraju. Neki, kao na Murteru, ne smiju baš nigdje. Velik je to izazov za sve obitelji, pogotovo s manjom djecom. Kako ih zabaviti? Kako izdržati karantenu, pitaju se mnogi roditelji. I kako da odrasli sačuvaju mirne glave?

Već su tjednima u stanu. Rijetke šetnje, društvene igre, glazba, za roditelje rad od kuće, za djecu - crtanje, škola na daljinu i pečenje kolača. Internet u danima izolacije pruža toliko potreban humor i opuštanje. Organiziraju se virtualni tulumi pa socijalno distanciranje i ne mora biti tako strašno. Ali u tom prisilnom kućnom pritvoru treba postojati red.

- Jako dobro je početi s nekom tjelovježbom ili plesom, ono što mi se sviđa, i fakulteti i škole su dali važnost tjelesnom koji se mora evidentirati videosnimkom i ja bih potaknula ovim putem obitelji da zajedno vježbaju ili zajedno plešu pola sata, rekla je psihologinja Radojka Ligutić.

Ne budite strogi prema sebi. Tjeskoba, strah i nemir zajednički su svima.

- Važno je ne postavljati si velika očekivanja. Nije realno za očekivati da ćemo iz ove krize izaći kao potpuno nove osobe koje sad imaju 30 novih vještina, rekla je Anamaria Vuić iz Zagrebačkog psihološkog društva.

Zagrebačko psihološko društvo kao terapiju predlaže - napravite listu želja, što ćete sve raditi kad pandemija prođe. A do tad, moramo se zadovoljiti i kavom na terasi, na sigurnom, kod kuće.