"Hrvatska je na dobrom putu da izbjegne talijanski scenarij"

Hrvatska se dobro nosi s koronavirusom i na dobrom je putu da izbjegne talijanski scenarij, rekla je Maja Grba-Bujević, načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, za večerašnji Dnevnik HRT-a.

● Koronavirus u Hrvatskoj - iz minute u minutu

- Nosimo se dobro, samo zato što smo jako rano i na vrijeme uveli sve mjere koje su zaista teške za čuti i provoditi, rekla je Grba-Bujević.

Dodala je da svi koji se drže mjera imaju dobre rezultate.

- Tako je i Hrvatska na dobrom putu da ovakvim porastom izbjegne ono što svi želimo izbjeći, a to je nagli skok i talijanski scenarij. Samo o nama samima ovisi, koliko se budemo držali mjera, tako ćemo i proći, poručila je.

Na pitanje o uzroku porasta oboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji rekla je da se radi o drugoj najvećoj županiji, ali i da "mjere možda dulje putuju do Dalmacije".

- Dalmacija mora shvatiti da su mjere namijenjene za cijelu zemlju, da se svi moramo držati istih mjera i da i o Dalmaciji ovisi naš odgovor koji ćemo dati u ovoj pandemiji, poručila je.

Rekla je da su svi oni koji se drže mjera naši heroji.

- Samo o nama i baš ni o kome drugome ovisi koliko će ovo trajati, poručila je Grba-Bujević, dodajući da su higijenske mjere i udaljenost od drugih u ovom trenutku najvažniji.

Odgovarajući na pitanje o prognozi trajanja situacije rekla je da "nije gotovo dok nije gotovo".

- Sada idemo postupno prema gore, kao što smo i očekivali. Mjere se provode odlično zato što nemamo eksponencijalni rast. Ali doći ćemo jednog časa do platoa koji će trajati jedno vrijeme, taj plato može ići, nažalost, i prema gore i prema dolje. A to će upravo ovisiti opet o svima nama, rekla je Grba-Bujević.