Požeško-slavonska županija: Drugozaražena majka kćeri s leta iz Turske

Druga osoba zaražena koronavirusom u Požeško-slavonskoj županiji je starija žena koja je jučer primljena u požešku bolnicu, a majka je kćeri koja je bila na putu u Turskoj, potvrdio je danas na konferenciji za novinare Županijskog stožera civilne zaštite župan Alojz Tomašević.

Pacijentica starije životne dobi u koje je potvrđena zaraza koronavirusom primljena je jučer u požešku bolnicu.

- Osoba nije nikamo odlazila. Bila je u kontaktu sa kćerki koja je bila u Turskoj od 9. do 16 ožujka i koja nije pokazala znakove bolesti, rekao je Alojz Tomašević.

Dodao je da će sve osobe koje su bile u kontaktu s tom ženom i njezina kći danas biti testirane.

- Ovo nije kršenje mjera samoizolacije, ovo je iz razdoblja kada mjere nisu bile stupile na snagu, rekao je epidemiolog dr. Ante Vitalija, dodajući da se cijeli slučaj prati na nacionalnoj razini jer je istodobno na letu iz Turske bilo 160 osoba iz svih krajeva Hrvatske.

- Iz Požeško-slavonske županije radi se o samo jednoj osobi, ona je odmah nakon saznanja da se na tom putovanju pojavila bolest upućena u samoizolaciju te, osim sa svojim ukućanima, nije ostvarila druge kontakte. Prošla su tri dana od njezina povratka, rekao je Vitalija.

Potvrdio je da su na radnome mjestu putnice (banka) poduzete mjere dezinfekcije i načinjen popis kontakata od kojih će se testirati oni neposredni. Prema zasad poznatim podatcima, ona nije radila s klijentima banke.

U Požeško-slavonskoj županiji dosad su na koronavirus testirane 22 osobe, a 496 ih je u samoizolaciji. Prvozaraženi je policajac koji se zarazio u Sisku i sada je kod kuće u samoizolaciji.

Osim pacijentice u koje je potvrđena zaraza koronavirusom, u požeškoj bolnici u izolaciji je još jedna starija žena čiji se nalazi testiranja još čekaju.