U Karlovačkoj županiji drugi dan zaredom nema novozaraženih

U Karlovačkoj županiji drugi dan zaredom nema novoozaraženih pa su iz Županijskog stožera civilne zaštite pohvalili građane zbog poštovanja  zaštitnih mjera. Za pobjedu virusa, ističu, najvažnije je zaustaviti nagli rast broja oboljelih.

Inače, u Županiji su dosad zaražene ukupno 22 osobe od kojih je jedna umrla, devet ih je u karlovačkoj bolnici, dvije u Zagrebu te deset na kućnom liječenju.

Epidemiologinja Biserka Hranilović rekla je na konferenciji za novinare Stožera kako je važno da se pacijenti s teškoćama u dišnom sustavu najprije telefonom jave svom liječniku i detaljno mu opišu svoje simptome i kontakte, te da nenajavljeno ne odlaze u ambulante.

To je, dodala je Hranilović, izrazito važno kako bi se zdravstvene djelatnike i ustanove sačuvalo od zaraze.

Iz karlovačke policije dobrim su ocijenili stanje sigurnosti u Županiji jer nema kaznenih djela i prekršaja koji bi bitno utjecali na percepciju sigurnosti građana.

Načelnik PU karlovačke Darko Bratić naveo je da je kontrolom poštovanja preventivnih mjera utvrđeno da je u Karlovcu, unatoč zabrani, radio jedan lokal koji je imao zatvorena vrata, ali su u njemu uz ugostitelja bila i dva gosta.

- To je u ovim uvjetima nedopustivo, ne samo da se vlasnici izlažu visokim novčanim kaznama nego i sebe i goste izlažu mogućnosti zaraze, istaknuo je.

U posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan slučaj kršenja samoizolacije, a Bratić navodi da među dosadašnjih 60 kršitelja dominiraju pojedinci koji i inače krše propise i zakone.

Dakle, oni koji su i inače skloni kršiti društvene norme čine to i kada je riječ o propisima vezanima za prevenciju širenja zaraze.

Za slučaj fotografa koji je prošli petak u trijažnom šatoru ispred karlovačke bolnice snimao zdravstvene djelatnike iz Ogulina koji su došli testirati se na virus Bratić je rekao da se tu nije radilo o kaznenom ni prekršajnom djelu.

Ondje, naime, nije  bilo oznaka za zabranu snimanja, a fotografiranje je obavljeno s vanjskog perimetra, a ne unutar bolnice.

Iz Stožera ističu da od danas od 8 do 17 sati rade vrtni centri i rasadnici koji prodaju poljoprivredni reprodukcijski materijal te rezervne dijelove za poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, uz poštovanje mjere socijalnog distanciranja i drugih propisanih mjera Zavoda za javno zdravstvo.