U potresu stradali brojni muzeji

U Zagrebu se i dalje popisuju oštećenja. Osim stambenih zgrada, stradali su i brojni muzeji. Naša ekipa prva je ušla u Prirodoslovni muzej na Gornjem gradu, a statičari i građevinski inženjeri otkrili su probleme s kojima se svakodnevno susreću.

-
Snažan potres u Zagrebu, i niz manjih 

Brojni statičari i građevinski inženjeri svoj posao obavljaju volonterski. Ipak, neki od njih pokušali su iskoristiti tuđu nevolju, te oštećenim stanarima ispostavljaju ponude za obnovu stambenih objekata.

- Puno ima inženjera koji pokušavaju sad lovit u mutnom i daju ponude za sanacije zgrada, dok drugi inženjeri volontiraju. Po meni to nije pošteno, i trebalo bi na neko vrijeme stat s bilo kakvim akcijama osim onih hitnih, rekao je Josip Atalić, izvanredni profesor na Građevinskom fakultetu.

A sami inženjeri-volonteri požalili su nam se na uvjete u kojima rade.

- Bilo bi lijepo zapravo da ljudi shvate da smo mi tu za njih i da ovo što radimo je velika žrtva s naše strane. Mnogo kolega je ušlo u to, trudimo se, radimo od jutra do mraka, uvjete nemamo nikakve, imamo koliko se možemo izborit, ali fali nam maski, fali nam općenito zaštitne opreme, rekao je inženjer građevine Darko Fišić.

U potresu su stradali i brojni zagrebački muzeji. Naša ekipa danas je prvi put ušla u Prirodoslovni muzej na Gornjem gradu, koji se nalazi u palači Amadeo izgrađenoj daleke 1792-e. Zgrada je znatno oštećena, proglašena je privremeno neupotrebljivom, te je muzej zatvoren. Najviše je stradao stalni muzejski postav.

- Najviše su nam stradale zbirke vodenih i morskih beskralješnjaka... Također, stradali su nam kosturi, naša kosturnica, dio zbirke ptica, rekla je ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Tatjana Vlahović.

A Ministarstvo graditeljstva u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predstavilo je prijedlog novog Zakona o obnovi zgrada oštećenih u potresu na području Zagreba i okolice. Prema prijedlogu, njime bi se suspendirali Zakon o gradnji i Zakon o javnoj nabavi, što znači da će se obnova potresom uništenih zgrada provoditi prema modelu obnove Gunje, koja je stradala u poplavi.

- Ne može se ništa napraviti i zgrada obnoviti ako se ne napravi kvalitetna statika, ako se ne ustabili ta zgrada. Razgovaramo na koji način će projektanti raditi te projekte, o tome smo danas i u detalje razgovarali, da budu ti projekti brzo napravljeni, ali da budu kvalitetni, rekao je Predrag Štromar potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Provodit će se ubrzana javna nabava. Osigurat će se zamjenski smještaj za one čiji će se objekti morati rušiti, a kada je riječ o višestambenim zgradama u privatnom vlasništvu - država će se pobrinuti za sanaciju konstrukcije.