Koalicijski partneri o borbi s koronavirusom i gospodarskim mjerama

Posljedice epidemije u gospodarstvu sve su vidljivije. Sve više tvrtki i obrta traži pomoć od države. Vlada zato priprema novi paket mjera.
O njemu su danas u Banskim dvorima - razgovarali partneri vladajuće većine.

Ključne teme su bile borba protiv koronavirusa i gospodarske posljedice pandemije koje Vlada želi ublažiti paketima mjera.Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je da će novi set Vladinih mjera za spas gospodarstva u četvrtak biti predstavljen na sjednici Vlade, a usmjereni su i dalje na očuvanje radnim mjesta te likvidnosti poduzetnika pogođenih pandemijom koronavirusa.

- U grubim crtama upoznali smo se s novim setom mjera koje će u četvrtak biti na Vladi, i s kojima će se ići dalje u olakšanje poslovanja poduzetnika, i brige za očuvanjem svakog radnog mjesta te kako bi se poboljšala likvidnost poduzetnika kojima je ova kriza otežala poslovanje, rekao je Bačić novinarima nakon koalicijskog sastanka u Banskim dvorima.

Govoreći o prethodno donesenim mjerama, Bačić je kazao da je oko 60.000 poduzetnika podnijelo zahtjev za isplatom minimalnih plaća, kod kojih je zaposleno oko 330.000 radnika te da je preko 30.000 poduzetnika zatražilo odgodu plaćanja poreza i dohotka.

Govorilo se i o aktivnosti banaka te njihovim moratorijima na kredite poduzetnika i građana.

- Još uvijek ne znamo koliko će trajati kriza, vrlo je važno da se i Vlada i Hrvatska znaju postaviti kako i na koji način iz ove krize izvući pouku, i kako i na koji način krenuti dalje u gospodarskom razvoju Hrvatske, oslanjajući se na snage u Hrvatskoj, naglasio je Bačić.

O detaljima Bačić nije htio preciznije govoriti.

- Pričekajmo do četvrtka, kada će na Vladi hrvatska javnost biti upoznata sa svim mjerama, dodao je.

- Ne bih unaprijed htio reći nešto što će tijekom ova dva dana bit definirano. Još uvijek se rade projekcije u financijskom smislu, što to znači za likvidnost državnog proračuna, bilo je riječi i o načinu održavanja likvidnosti državnog proračuna s obzirom na smanjenje prihoda u proračunu Hrvatske, pa nas je premijer upoznao s načinom održavanja, zaključio je Bačić.- Mislim da je pravo premijera i ministra financija te Vlade da u četvrtak sve prezentiraju. To će u petak biti na raspravi. Dosta se vremena potrošilo i u razgovoru što nakon krize, što trebamo ulagati, što trebamo financirati i mislim da će brzina izlaska iz krize biti jedan od ključnih elemenata kako će hrvatsko gospodarstvo izgledati nakon ovoga. Brine se o likvidnosti i trenutnoj situaciji te razmišlja se o budućnosti. Vlada nalazi svoje modele financiranja prema zdravstvu, policiji, prema svima koji su van financiranja privatnog sektora, rekao je nakon koalicijskog sastanka čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak.Marić: Dok ne bude sve gotovo, suzdržavat ću se od bilo kakvih detalja

Uoči sastanka, ministar financija Zdravko Marić rekao je sljedeće:

- Razgovarat ćemo s koalicijskim partnerima o paketu mjera. Organizirat ćemo sastanak i s partnerima u GSV-u. Dok ne bude sve gotovo, suzdržavat ću se od bilo kakvih detalja. Bitno je da se izađe s paketom mjera te da zaživi u još punijem obujmu. To nije krajnji set mjera. Morat ćemo neke stvari pojačavati, odnosno o razvoju situacije. Ne znamo ključnu varijablu, do kada će sve to trajati, poručio je uoči sastanka ministar financija Zdravko Marić.Uoči sastanka, Ivan Vrdoljak izjavio jekako je neupitan otpis davanja onim gospodarskim subjektima kojima je zabranjen rad zbog pandemije koronavirusa, ali da još treba vidjeti kojim mjerama osigurati likvidnost onima koji rade s 10, 20 ili 30 posto radnih kapaciteta.

- Otpis davanja je neupitan onima kojima je zabranjen rad, ako ti je zabranjen rad ne možeš stvoriti ni minus. To je neupitno i mislim da će u tom smjeru ići mjere", rekao je Vrdoljak.

Svaka zemlja treba pronaći svoj model kako izaći iz krize - ključne su makroekonomske mjere

- Mislim da specifičnost svakog gospodarstva i struktura BDP-a govori da ne moraju biti ujednačene mjere i da svaka zemlja mora pronaći model kako na što bolji način izaći iz nje. Ključno je koje će biti makroekonomske i financijske mjere nakon izlaska iz krize. Investicije u industriju su Hrvatska budućnost, kazao je Vrdoljak.