Policija moli građane za pomoć u utvrđivanju kontakata zaraženih

Na području Virovitičko-podravske županije potvrđen je i drugi slučaj zaraženog koronavirusom, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite. Iz policijske uprave najavljuju i dodatnu kontrolu kretanja unutar županije, a građane mole za pomoć u utvrđivanju kontakata zaraženih.

- Epidemija koronavirusa - iz minute u minutu
- Koronavirus u Hrvatskoj - iz minute u minutu
- Na koje se načine regija bori protiv koronavirusa?

- Riječ je o muškarcu srednje životne dobi i partneru žene kojoj je prvo utvrđena zaraza Covidom-19. Klinička slika je lakša pa smo i njemu odredili liječenje u kućnoj karanteni. To su takozvane obiteljske infekcije jer je kontakt došao unutar obitelji, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo, epidemiolog Miroslav Venus.

Dodao je kako je epidemiološkim izvidima utvrđeno da se on prvi zarazio, ali je zanemario simptome jer su bili blaži.

- S obzirom na prirodu svojega posla, u kontaktu je bio s mnogim ljudima i sada radimo na tome da utvrdimo gdje se zarazio. Paralelno s tim obavljamo i daljnja epidemiološka istraživanja kako bismo utvrdili njegovo kasnije kretanje da ljude s kojima je bio u kontaktu stavimo u kućnu samoizolaciju, objasnio je dr. Venus.

Osim svim članovima te obitelji, kućna samoizolacija određena je i za 22 osobe koje su bile s njima u kontaktu. Jedna od njih je testirana, a rezultati se očekuju do kraja dana.

- Taj bi rezultat mogao biti pozitivan. Ako bude, tako će sve biti pod nadzorom jer znamo gdje je izvor, rekao je dr. Venus.

Iz policijske uprave najavljuju i dodatnu kontrolu kretanja unutar županije, a građane mole za pomoć u utvrđivanju kontakata zaraženih.

- Razlog tomu su prve zaražene osobe za koje ne znamo kako su se zarazile i prvi slučaj krivotvorenja propusnice za kretanje izvan mjesta prebivališta, rekao je voditelj službe policije PU virovitičko-podravske Mario Župan

Zamolio je građane na suradnju i pozvao ih da obavijeste zdravstvene djelatnike iznaju li za kontakte zaraženog bračnog para, kako bi ih se izoliralo i eventualno testiralo na virus. 

- Napomenuo bih da iznošenje neistina i prešućivanje činjenica može uzrokovati nekontrolirano širenje virusa, poručio je Župan.

S prikupljanjem uzoraka u Virovitičko-podravskoj županiji počelo se 16. ožujka s prvim sumnjivim slučajem koji se pokazao negativnim.

- U tih 16 dana, do danas, ukupno smo prikupili 50 uzoraka, što znači tri uzorka na dan. Obrađeno je 46 uzoraka, a za četiri čekamo potvrdu, zaključio je dr. Venus.