96 novih bolesnika, preminulih i dalje 6: "Opuštanja ne smije biti"

U zadnja 24 sata u Hrvatskoj imamo 96 novih bolesnika od koronavirusa, što ukupno daje brojku od 963, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite, dodajući da mjere trebamo najozbiljnije shvaćati. Radi se o dosad najvećem dnevnom povećanju broja oboljelih u Hrvatskoj. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je krivulja dnevnog broja oboljelih danas doživjela "peak".

Preminulih je i dalje šestero, što znači da u zadnja 72 sata nema novopreminulih. Oporavljenih je 73, odnosno šest više nego jučer. 34 osobe su trenutačno na respiratoru, a jedna dodatno i na ECMO uređaju. Dosad je obavljeno ukupno 7680 testiranja: 665 u posljednja 24 sata. Pozitivno na koronavirus su 53 liječnika, 6 ljekarnika, 10 stomatologa, 44 medicinske sestre i medicinskih tehničara, 5 djelatnika administrativnog osoblja. Županijski centri 112 dobili su dosad ukupno 3564 dojava o kršenju samoizolacije. Kod 970 osoba utvrđeno je kršenje samoizolacije, o čemu je obaviješten Državni inspektorat.

Prosječna dob oboljelih je 48,27 godina, a 53 posto su muškarci. U Hrvatskoj imamo 1,5 umrlih na milijun stanovnika, dok je, primjerice, u Italiji 192, 175 u Španjolskoj, a u Švedskoj 18 umrlih na milijun stanovnika, izvijestio je ministar Beroš.

- Drago nam je što se dobro držimo, ali to nije razlog za opuštanje jer opuštanja ne smije biti. Stoga vas i dalje molimo da se odgovorno ponašate i da budete u vlastitim kućanstvima, poručio je Beroš.

Beroš je sportskim rječnikom rekao da ne znamo u kojoj smo fazi utakmice, ali da ćemo, ako treba, igrati i produžetke.

- Moramo i dalje striktno provoditi naše mjere i odgovorno se ponašati, poručio je.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić rekla je da u klinici imaju 18 bolesnika na respiratoru. Većina onih koji nisu na respiratorima u dobrom je stanju, no nekoliko je pacijenata na granici da će se pogoršati, ali kod nekih se čini i da je na respiratoru postignuto određeno poboljšanje.

- Polako se pojavljuju i pozitivna djeca. Zasad se među svom djecom koja su identificirana kao pozitivna radi o blažem obliku bolesti, rekla je Markotić.

Na pitanje o boravku na otvorenom šef HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je tjelesna aktivnost jedan od četiri najbitnijih faktora za zdravlje, ali i da u ovom trenutku imamo pošast koja hara svijetom.

- U tim okolnostima moj savjet je - koliko god možete, ostanite kod kuće, poručio je Capak.

Capak je rekao da je krivulja ukupnog broja oboljelih je u porastu te da je krivulja dnevnog broja oboljelih danas doživjela "peak" i da ne možemo razmišljati o popuštanju mjera.

- Ono što će nam biti pokretač toga da ozbiljno počnemo razmišljati o popuštanju mjera će biti kad budemo imali pad nekoliko dana za redom, opet sad arbitražno - pet dana za redom, rekao je Capak.

- Nije vrijeme od putovanja. (...) Najpametnije je ne putovati nigdje, poručio je također Capak.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović komentirao je uvođenje e-Propusnica, što je danas najavio ministar uprave Ivan Malenica. Božinović je rekao da se propusnice izdaju na rok od jednog do 14 dana, ovisno o razlogu.

- Ako netko od ovlaštenih izdavatelja propusnica iz opravdanih razloga neće biti u mogućnosti izdati e-Propusnicu, to će umjesto njega učiniti Ravnateljstvo civilne zaštite, poručio je.

Naglasio je da svi koji su svi dosad izdali propusnice dužni do 5. travnja propusnice zamijeniti e-propusnicama.

- Napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka od 6. travnja bit će moguće samo s e-Propusnicama, rekao je Božinović.

Božinović je rekao da je od uvođenja zabrane dosad evidentirao više od 6700 pokušaja napuštanja mjesta prebivališta, no policija nije izricala kazne osim u stotinjak slučajeva gdje se radilo o osobama kojima je bila određena mjera samoizolacije, a krenuli su na put.

Na pitanje novinara o situacijama gdje se, zbog ukidanja javnog prijevoza, više ljudi vozi u jednom automobilu, Božinović je rekao da se u tom slučaju mogu primijeniti upute za taksije prema kojima bi osoba koja se vozi uz vozača trebala sjedati otraga. Dodao je da će zatražiti izvješće od Ravnateljstva policije kako bi na to pitanje mogao odgovoriti adekvatno.