Plenković predstavio brojne nove mjere za spas gospodarstva

Premijer Andrej Plenković u srijedu je pozvao građane da u borbi protiv pandemije koronavirusa pokažu odgovornost i strpljivost, da vjeruju nadležnim službama koje čine sve da smanje rizik od zaraze jer ništa, ustvrdio je, nije važnije od zaštite zdravlja i spašavanja života.

Na početku predstavljanja novog Vladina paketa mjera za spas hrvatskog gospodarstva Andrej Plenković je istaknuo kako je situacija zahtjevna i objektivno teška, a najveći problem vidi u neizvjesnosti jer sa sigurnošću nitko ne može procijeniti koliko će kriza trajati.

Iako nikome nije lako, dodao je, svi se trebaju prilagoditi novoj realnosti koju je ponovno nazvao "novo normalno", a u kojoj se nameće dilema između spašavanja života građana te odustajanja od dosadašnjeg načina života.

Imamo jasan odabir - da spašavamo živote

- Mi u tome pogledu imamo vrlo jasan odabir, da spašavamo živote, poručio je premijer i izrazio zadovoljstvo koliko je brzo i zrelo u institucionalnom pogledu država pristupila pripremi za odgovarajuću reakciju na pandemiju. 

- Kada se uspoređujemo sa situacijom u nekim drugim, nama susjednim i prijateljskim državama, pa i s velikim svjetskim silama, onda možemo reći da smo reagirali učinkovito, brzo, da komparativno gledano za sada držimo pod kontrolom samu dinamiku i brzinu zaraze, odnosno broja oboljelih i stope smrtnosti u odnosu na druge zemlje, naglasio je.

Naša je poruka da nam ništa nije važnije od zdravlja, istaknuo je Plenković i građane pozvao da pokažu odgovornost i solidarnost te snagu hrvatskog zajedništva.

Ožujak 2020. pamtit ćemo kao najzahtjevniji koji smo dosad proživjeli

Pozvao ih je i da budu strpljivi, poručivši im da su prevladali i dobro savladali element panike u kontekstu borbe protiv virusa, najveće krize koju ovakvog tipa svijet uopće pamti, a u Hrvatskoj je bez ikakve dvojbe riječ o najvećoj krizi od Domovinskog rata.

- Vjerujem da ćemo svi skupa, kada prođe neko vrijeme, mjesec ožujak 2020. pamtiti kao najzahtjevniji mjesec kojeg smo uopće do sada proživjeli, sigurno u ovom tisućljeću u smislu izazova i posljedica koje su se tijekom njega događale, istaknuo je Plenković.

Potom i dodaje.

- Rekao sam da smo u ratu protiv koronavirusa, panika i društvenoekonomskih posljedica ove pandemije. Situacija je objektivno teška, najveći je problem pitanje neizvjesnosti, nitko ne može procijeniti koliko će ona trajati. Ona je utjecala na promjenu naših života preko noći. Nije lako niti djeci, roditeljima, bakama i djedovima, nije lako liječnicima, medicinskim sestrama, policajcima, inspektorima, ljudima koji rade u dućanima....Ovo sam prije nekoliko dana nazvao "novo normalno", istaknuo je premijer Andrej Plenković.

Dodaje da postoji izbor između spašavanja života naših sugrađana te odustajanje od načina života do sada.

- Naš je odabir da spašavamo živote. Kada se uspoređujemo sa situacijom s nama bliskim državama te s velikim svjetskim silama, mogu reći da smo reagirali učinkovito i brzo te za sada držimo pod kontrolom broj oboljelih te stopu smrtnosti. Danas su ministar Beroš i ministar Božinović na konferenciji za medije rekli da imamo 96 novooboljelih, dakle ukupno 963, nažalost šest je osoba za sada izgubilo život. Ništa nam nije važnije od zdravlja. Moramo pokazati odgovornost, pokazati solidarnost i snagu hrvatskog zajedništva, dodaje.

Plenković je poručio da je element panike dosta dobro svladan, a da je sada potrebna strpljivost i samodisciplina.

- Prije 2 tjedna podnijeli smo prvi paket ekonomskih mjera za pomoć gospodarstvu ukupno težak 30 milijardi kuna. Naša je aktivnost bila brza. Prve su procjene razmjera ove krize veće od one krize 2008. godine. To je bila kriza financijskog kapitalizma, a ova se kriza uspoređuje s velikom depresijom na kraju 20-tih godina prošloga stoljeća.

Poručio je potom da Vlada izlazi i s još jednim paketom mjera.

- U ovom trenutku odlučili smo čvrsto stati iza hrvatskih radnika te iza hrvatskog gospodarstva. Mjera koju predlažemo jest da se ona mjera koja se koristi, a to je onih 3.250 kuna potpore, da se to za travanj i svibanj podigne na 4 tisuće kuna netto. Ujedno će država preuzeti teret doprinosa na tih 4 tisuća kuna, dakle otprilike 1.460 kuna po zaposlenom. To je ukupno 5.460 kuna. To je otprilike 8,5 milijardi kuna za očuvanje radnih mjesta. Ovo je poruka poslodavcima, sredstva su tu, ali se radnici moraju održati zaposlenima te se radna mjesta moraju očuvati.  Potom je predstavio i drugu mjeru.

- Ona ide prema poduzećima kojima je rad onemogućen ili znatno onemogućen. Oni će djelomično ili u cijelosti biti oslobođeni od poreznih obveza za travanj, svibanj i lipanj. Riječ je o porezu na dobit, dohodak i na doprinose. One tvrtke koje imaju pad prihoda između 20 i 50% imaju pravo na odgodu i na obročnu otplatu do 24 mjeseca bez kamata. Oni koji imaju manje od 20%, dovoljno su čvrsti da izdrže krizu.

Dodaje i sljedeće.

- Oni koji imaju prihode manje od 7,5 milijuna kuna, a to je 92 ili 93% svih hrvatskih poduzeća, a imaju pad prihod veći od 50%, njih ćemo u potpunosti osloboditi plaćanja poreznih obveza. One tvrtke koje ostvaruju više od 7,5 milijuna kuna oslobađaju se porezne obveze proporcionalno s padom prihoda u odnosu na travanj, svibanj i lipanj. Dakle ako su imali pad prihoda 75%, onda će od zamišljenih 100%, platiti 25%.

- Treći element koji ćemo predložiti jest plaćanje PDV-a, da se može odgoditi dok se ne naplate izdani računi. No to ne znači da oslobađamo od obveze plaćanja PDV-a. Rok za predaju godišnjih financijskih izvješća za 2019. odgađa se do 30. lipnja. Istodobno smo odlučili u danima pred nama odlučili pokazati da će država biti maksimalno štedljiva. Svi ministri su dobili naloge da provode samo one postupke javne nabave koji su neophodni za obavljanje osnovnih funkcija države. Ide se samo u nužne rashode. Očekujemo sve ovo i na razinama jedinica lokalne i područne samouprave i na razini javnih poduzeća. U tom će se pogledu poduzeti koraci.

Vezano uz poljoprivredu kaže da žele usmjeriti proces nabave u korist domaće poljoprivredne proizvodnje kada je riječ o javnim naručiteljima.

- Želimo da se najmanje 60% poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda naručuje koji su proizvedeni ili prerađeni u Hrvatskoj. Šaljemo jasnu poruku i svi moraju voditi računa o ovom kriteriju. Želimo sačuvati poljoprivredne proizvođače, osigurati opskrbu javnih naručitelja poput vojske, policije. Pomoći ćemo malim mljekarima, otkupit ćemo sve tržišne viškove. Ujedno idemo s mjerama u sektor koji je najpogođeniji, a to je turizam. Ide promjena niza zakona tako da sve poteškoće koje trenutno imaju lakše prebrode za vrijeme ove krize. Mi ćemo nakon sutrašnje sjednice Vlade ići u razgovore sa socijalnim partnerima gdje moramo u novim okolnostima kako možemo ići prema daljnjim uštedama s obzirom na prava koja trenutno postoje. Bili smo sretni u našem mandatu kada su plaće išle gore, ali u ovim okolnostima moramo razgovarati sa sindikatima i vidjeti kako dalje. Bit će novca za mirovine i plaće za ožujak, sve ono što će biti isplata u svibnju za travanj ćemo razgovarati i vidjeti kako izlaziti u susret s obzirom na nove izazove.

Plenković je potom komentirao pismo sindikata koje su mu poslali, a u kojem navode da novac koji se šalje radnicima na kraju ne završava kod radnika. Sugeriraju da se to direktno isplaćuje radnicima.

- Ovaj potez ne služi samo za pomoć tvrtkama da prežive krizu već da radnici dobiju i plaće i zato će ti mehanizmi biti postavljeni.

- Mi ćemo čuvati život, a poduzimati sve gospodarske aktivnosti, a nakon toga ćemo ovisno o razvoju situacije kalibrirati naš odgovor s obzirom na njen razvoj. Nemamo pouzdano lijek koji liječi od koronavirusa, nemamo cjepivo i ne znamo sa sigurnošću kada ćemo steći imunitet. Mi pratimo sve što se događa i što se tiče znanstvenih procjena, ekonomskih analiza, a nema nikoga tko može reći do kada ćemo voditi jednu politiku, a onda neku drugu. Nećemo dopustiti da iz ove krize nastaje socijalna fraktura u hrvatskom društvu, dodaje.

O mogućoj odgodi plaćanja određenih računa, ističe sljedeće:

- Obavit ćemo razgovore s javnim poduzećima, osobito onima koji isporučuju režijske troškove da vidimo gdje i kakvog prostora ima za smanjenje troškova hrvatskim građanima.

Komentirao je i situaciju s turizmom.

- Tu je objektivno situacija najkritičnija, ako nema kretanja, nema niti turista. S obzirom na okolnosti da se granice zatvaraju, ne bih špekulirao koliku su efekti.

- Što se tiče rezanja troškova bit će ozbiljni i veliki. Što se tiče ožujka, tretirat ćemo to kao uvod. Pravi rezovi slijedit će s plaćom u svibnju, to ćemo otvoriti u razgovoru sa sindikatima. Prije nego razgovaramo sa sindikatima, ne želimo ništa iznositi javno.

Vezano uz mirovine, Plenković kaže da se one niti u kojem slučaju neće smanjivati.

- Nećemo ih dirati, to ne dolazi u obzir.

Ministar financija Zdravko Marić je rekao da će isplata mirovina biti 8. travnja.

- Eto, za moj rođendan, jeste ga čuli što je rekao, nadodao je premijer Plenković.