Nema novooboljelih u Varaždinskoj županiji

U Varaždinskoj županiji niti u srijedu nije bilo novih slučajeva zaraze koronavirusom, a počelo se s testiranjem uzoraka u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, izvijestio je u srijedu županijski Stožera civilne zaštite.

- Budući da u posljednih 24 sata u županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupni broj oboljelih ostao je na 24, a nepromijenjen je i broj izliječenih šest, rekao je na konferenciji za novinare načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

- Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 18 osoba i sve su dobrog općeg stanja, naglasio je Vugrin.

- Do sada je testirano ukupno 366 osoba, 2120 osoba je u samoizolaciji, od čega su 103 kontakti zaraženih osoba. Zabilježena su 2 slučaja kršenja mjera samoizolacije, a 11 kretanja bez propusnice, dodao je. 

U županijskom Zavodu za javno zdravstvo počelo je testiranje uzoraka na koronavirus.

Ravnatelj Marin Bosilj rekao je da je testiranje uvedeno u kratkom roku u varaždinski županijski Zavod, koji je jedan među pet u Hrvatskoj s akreditiranim metodama.

- Trenutno je kapacitet testiranja na koronavirus do 34 uzorka dnevno, ali se paralelno radi na edukaciji dodatnih djelatnika i već kroz sedam dana proširit će se kapacitet do 70 uzoraka u jednom radnom danu, kazao je Bosilj.

Najavio je do kraja tjedna dolazak dodatne opreme koja će poboljšati pouzdanost rezultata.

Dr. Sonja Obranić iz Djelatnosti za medicinsku mikrobiologiju Zavoda pojasnila je da se rade dva testa - probirni i potvrdni, po protokolu Svjetske zdravstvene organizacije.

Od ulaska uzorka u laboratorij za 5 sati možemo očekivati rezultate, rekla je Obranić. Voditeljica Djelatnosti za medicinsku mikrobiologiju dr. Iva Koščak izvijestila je da trenutno u zalihama imaju testova za 800 uzoraka.

- U daljnjem smo dogovoru s našim dobavljačima. Velika je potražnja za testovima, mi imamo obećanja naših dobavljača da će nam redovito isporučivati, dodala je.

Župan Radimir Čačić rekao je da postoji kontinuirani blagi porast zaraženih u Varaždinskoj županiji, ukupno 24, ali i najveći broj proporcionalno izliječenih, šest.

Snažno povećanje broja zaraženih podrazumijeva i nužnost testiranja svih koji su bili u kontaktu. Drago nam je da možemo ponovno potvrditi snagu zdravstvenog sustava u ovoj regiji. Naš doprinos je od izuzetnog značaja.

- Testirana su već 23 uzorka i svi su validirani, bez ijednog promašaja, zaključio je Čačić.