Dvoje Istrana prijavljeno zbog lažnih vijesti i poticanja na širenje zaraze

Istarska policija prijavila je 29-godišnjakinju iz Vrsara koja je, predstavljajući se kao liječnica, društvenim mrežama širila lažne vijesti o koronavirusu te 32-godišnjaka koji je na grupi "Izađimo na ulice i završimo s virusom" pozivao na druženje na području Poreča.

Policija je izvijestila da je, postupajući prema anonimnoj prijavi građana, utvrdila da je 29-godišnjakinja putem društvene mreže širila lažne vijesti tako što se predstavila kao liječnica koja radi u pulskoj Općoj bolnici.

Pritom je dijelila savjete i iznosila lažne informacije o broju oboljelih od bolesti COVID-19 na području Vrsara, čime je uznemirila građane, kažu u policiji, koja je protiv 29-godišnjakinje podnijela prekršajnu prijavu zbog kršenja javnog reda i mira.

U drugom slučaju djelatnici porečke policije proveli su kriminalističko istraživanje i utvrdili sumnju da je 32-godišnjak iz Poreča počinio teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno da je poticao na širenje i prenošenje zarazne bolesti.
Prema policijskim podacima, on je u posljednja tri dana na društvenoj mreži moderirao objave jedne grupe osnovane kako bi se građane potaknulo na nepoštovanje odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite donesenih kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Osim što je moderirao objave, 32-godišnjak je u grupu navodno pozivao i druge osobe kako bi ona imala što više članova. Neslužbeno se doznaje da je grupa na društvenim mrežama pod nazivom "Izađimo na ulice i završimo s virusom" imala više od dvije tisuće članova.

Policija tvrdi da je u ponedjeljak, 30. ožujka, oko 12.30 objavio poziv na druženje na jednoj lokaciji na području Poreča, odnosno da je pozvao građane na kršenje Odluke o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, čime bi nastala opasnost od povećanja širenja zarazne bolesti.

Protiv 32-godišnjaka zbog toga je podnesena kaznena prijava nadležnom Državnom odvjetništvu.