Plenković: Stat ćemo iza hrvatskog radnika i gospodarstva u najvećoj mogućoj mjeri

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila travanjski paket mjera za pomoć gospodarstvu dok traje epidemija koronavirusa. U paketu mjera je i nekoliko zakona vezanih za turizam - granu koja je najpogođenija krizom.

- Horvat: Nitko neće biti nezadovoljan

Dilema s kojom je suočena Hrvatska i sve zemlje svijeta, ili biramo život sugrađana ili staviti sve na pauzu, zbog toga pozivam još jednom sugrađane na odgovornost i disciplinu, rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice.

- Mi smo kao odgovorna Vlada odabrali život naših sugrađana. Pozivam sve sugrađane na povjerenje svim sastavnicama vlasti i struci. Odluke se ne temelje na političkom voluntarizmu nego na procjenama onih koji su život posvetili borbi protiv zaraznih bolesti i još jednom ponavljam, trenutno se s ovom pandemijom borimo metodologijom ranijih stoljeća, to je jedina metoda koja trenutno daje rezultate, rekao je.

- Kada gledamo komparativno, Europu i svijet, puno bogatije i veće zemlje, s duljom demokratskom tradicijom, snažnijim obrazovnim sustavom, izdašnijim sredstvima koja ulažu u svoj zdravstveni sustav nemaju ovakve trenutno rezultate kakve ima Hrvatska, rekao je.

- Na kraju će se podvlačiti crta i u broju zaraženih, oboljelih i konačna crta i u stopi smrtnosti. To će nam biti jedini semafor na koji ćemo svi gledati kada jednom, nadam se, suzbijemo ovu pandemiju. Zbog toga moramo biti samodisciplinirani, strpljivi i imati povjerenje

Ova je pandemija izazvala neslućene, nezamislive posljedice na naše gospodarstvo, uopće na osjećaj društva što nam se zbiva. Zbog toga su sve današnje točke Vlade posvećene za borbu protiv epidemije. U sebi sadrže ključnu poruku da država i Vlada povlače poteze kojima jasno kaže, u ovakvoj krizi stat ćemo iza hrvatskog radnika i gospodarstva u najvećoj mogućoj mjeri i na najbrži način. To je, istaknuo je, poruka današnje sjednice Vlade.

- Nadamo se da će Sabor prihvatiti prijedlog mjera, jer će omogućiti zaposlenost, očuvanje radnih mjesta i da naše kompanije dobiju mogućnost da gledaju opstati u mjesecima krize koji su pred nama, rekao je.

Apeliram na temeljno načelno, ključno za svako društvo, a to je načelo solidarnosti, teret krize moramo iznijeti solidarno, to su koraci koji su pred nama, dodaje.

- Vlada u ovom trenutku ispunjava svoju ključnu ulogu. Učinit ćemo sve da nađemo izvore financiranja i radit ćemo svakog sata i svake minute i da kao društvo budemo spremni za neko normalno vrijeme, do tada moramo biti svi u istpm brodu. Vjerujem da su mjere koje su danas na stolu, dobro kalibrirane.

U koordinaciji s HNB-om traže se izvori financiranja svih novih mjera, a nastavlja se i dijalog unutar Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Neke od točaka koje su na dnevnom redu otvorenoga dijela sjednice Vlade su i informacije o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Republici Hrvatskoj te aktivnosti Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Ministar zdravstva Vili Beroš zahvalio je građanima Zagreba što su se unatoč potresu i u najtežim trenucima pridržavali mjera. Naveo je kako su i uvedeni telefoni za psihološku pomoć zbog dvije paralelne krize.

- U ovu epidemiju ušli smo spremni, ali budućnost ovisi o svakom pojedincu i zato ostanite doma, rekao je.

- Beroš: Manjina koja negira epidemiju ugrožava ostale

Načelni Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je da stožer redovito zasjeda već 36 dana. 

- Što se tiče odluka Stožera, provođenje mjere predstavlja Ustavnu obvezu. Donesene odluke Stožera jedini su način sprječavanja širenja virusa. Sve mjere donesene su temeljem uputa struke jer želimo zaštititi građane. Svjesni smo da odluke otežavaju svakodnevni život građana, ali trudimo se da život ne stane. Želim naglasiti da su sve mjere privremene, a ohrabrujuće je što veći dio stanovništva poštuje mjere, rekao je. 

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila dopune Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana, Zakona o osobnoj iskaznici, Zakona o sigurnosti prometa na cestama te Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

- Tražimo svaku mogućnost kako bismo umanjili socijalne kontakte u ovoj situaciji i smanjili potrebu za kontaktima sa službenim osobama u policijskim upravama, vezano uz borbu za suzbijanje širenja koronavirusa, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Travanjski paket mjera

Potpora za radnike rast će s 3250 kuna na 4000, a teret davanja na tih 4000 preuzet će država. To je 1460 kuna po zaposlenom.

- To nije plaća, mi se nadamo da će poslodavci isplaćivati i veću plaću, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Cilj je osloboditi poduzetnike od javnih davanja, dodao je Marić.

- Poduzeća kojima je rad otežan će djelomično ili u cijelosti biti oslobođeni od poreznih obveza za sljedeća tri mjeseca. To je porez na dobit, porez na dohodak i doprinosti, rekao je.

Oni koji imaju prihod u godini do 7 i pol milijuna kuna, bit će oslobođeni, a koji imaju više, ovisit će o padu prihoda.

- Način obračuna kao takav ostaje ali država provodi princip ono što nije naplaćeno ide u odgodu, rekao je Marić.

Mijenja se zakon o poljoprivredi, a hitnim usvajanjem hrvatskim poljoprivrednicima omogućit će se odgoda plaćanja po zahtjevima za povrat, dugoročnija otplata, umjesto godine, maksimalni rok će biti do tri godine, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Mijenjaju se i četiri turistička zakona i dvije uredbe, kako bi se pomoglo turizmu. Turističke zajednice će se moći zaduživati, a Vlada će uredbom donositi odluke o visini turiustičke pristojbe, rekao je ministar turizma Gari Capelli.

- S ovim izmjenama omogućili smo financijsko rasterećenje turističkog sektora i mogućnost brzih donošenja odluka, što je u ovom trenutku vrlo važno, što ćemo naravno nastaviti pratiti razvoj situacije na tržištu i po potrebi reagirati, rekao je Capelli.

Omogućit će se povoljnije kamatne stope kod mikro i malih zajmova za ruralni razvoj, najavio je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević najavio je u četvrtak da će Ministarstvo obrane do daljnjega odgoditi proces nabave višenamjenskih borbenih zrakoplova, čime će se solidarizirati i štedjeti u vrijeme krize zbog koronavirusa. Odluka je potvrđena i na sjednici Vlade.

Podsjetimo, više od 65 tisuća tvrtki zatražilo je pomoć države u sklopu prvoga paketa mjera Vlade. Premijer je najavio i da se ide na maksimalne mjere štednje u svim ministarstvima.