Beroš: Manjina koja negira epidemiju ugrožava ostale

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade, govoreći o aktivnostima u sprečavanju širenja koronavirusa, da zahvaljujući promišljenoj i pravovremenoj reakciji u Hrvatskoj imamo linearni rast broja oboljelih, što pokazuje visok stupanj pridržavanja mjera.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu

- Dosadašnji uspjeh u borbi protiv Covida-19 plod je dobre pripreme i dosljednog pridržavanja propisanih mjera samozaštite - higijene, socijalne distance te pridržavanja mjera samoizolacije u slučajevima kada je ona propisana. Manjina koja negira epidemiju ili se ne pridržava propisanih mjera ugrožava ostale članove društva i poništava prednost koju smo u ovoj utakmici dobili pravovremenom pripremom, rekao je Beroš.

Beroš je podsjetio da je u srijedu u Hrvatskoj od ukupno 7680 testiranih osoba njih 936 bilo pozitivno, a postotak pozitivnih u odnosu na testirane iznosi 12,52 posto. U svijetu je trenutno 936.170 oboljelih i 47.249 smrtnih slučajeva, dok je izliječenih 194.578.Istaknuo je kako je zaštita zdravlja prvenstveno zadaća svakog pojedinca, a zdravstveni sustav je tu dodatna podrška.

- U ovu epidemiju ušli smo spremni i kroz nju prolazimo timski i solidarno. Zasad smo uspjeli prolongirati eksponencijalni rast, a budućnost ovisi o svakom pojedincu. Zato ostanite doma, čuvajmo svoje najmilije i sve one koji moraju biti zdravi radi nas - naše zdravstvo, policiju, vatrogasce, pripadnike civilne zaštite i uslužnih djelatnosti, poručio je Beroš.

Osvrnuo se i na potres u Zagrebu i činjenicu da on nije uzrokovao porast broja zaraženih.

- Unatoč razornom potresu te situaciji velike životne ugroze koja je snašla građane Zagreba i okolice porast broja zaraženih ostao je linearan, što govori o visokom stupnju pridržavanja mjera naših sugrađana i u najtežim trenucima, pa im ovom prilikom zahvaljujemo, kazao je Beroš.

S obzirom na to da potres predstavlja dodatni okidač za anksiozna i depresivna stanja, uvedeni su telefoni za psihološku pomoć, a Beroš je pozvao građane da ih iskoriste.

Spomenuo je kako je u Hrvatsku krajem ožujka stiglo 12,5 tona medicinske opreme za borbu protiv koronavirusa, a Vlada je osigurala dodatnih 20 tona zaštitne opreme.

Također, Ministarstvo zdravstva poduzima kontinuirane aktivnosti pružanja zdravstvene zaštite onkološkim pacijentima.