U Virovitici i dalje dvoje zaraženih, žarište se zasad nije proširilo

Na području Virovitičko-podravske županije dvije su osobe zaražene koronavirusom, u protekla 24 sata nema novooboljelih, a statistički podatak sa službene stranice Vlade RH koronavirus.hr da ih četvero nije  točan, rečeno je na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite.

- Jedan od četiri uzoraka koji smo jučer poslali na analizu bio je od osobe koja je bila u izravnom kontaktu s oboljelim, a rezultat je negativan što je dobra vijest jer znači da se žarište za sada nije proširilo, rekao je u četvrtak ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok, epidemiolog Miroslav Venus.

Dodao je kako se s epidemiološkom obradom nastavlja i dalje.

- To je dinamičan proces u kojem, prema novim saznanjima iz epidemiološke ankete, kontaktiramo i nove osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima. U tome da što prije  i kvalitetnije dođemo do dobrih podataka pomogla nam je policija, rekao je Venus.

Objasnio je i kako je došlo do disproporcija u službenim rezultatima broja oboljelih koji se vode na državnoj  i županijskoj razini što je izazvalo znatiželju i uznemirenost građana.

- Broj oboljelih u središnjoj bazi podataka vodi se prema prebivalištu, dakle, s adresom na osobnoj karti, a ne tamo gdje im zaraza utvrđena. U epidemiološkom smislu to je velika razlika pa smo već predložili da se podaci objavljuju prema mjestu gdje su ljudi zaraženi, a ne prema mjestu boravišta, rekao je Venus.

Dodao je kako se trenutno te osobe ne nakaze u Virovitičkoj-podravskoj županiji već u karanteni tamo gdje im je bolest otkrivena.

U fazi testiranja je 8 uzora s područja Virovitičko-podravske županije, a približno 400 osoba je u samoizolaciji.

Novinari nisu mogli dobiti točne podatke i konkretne odgovore na pitanje koliko je Opća bolnica u Virovitici spremna za prihvat najtežih bolesnika, koliko kreveta za zaražene i s koliko ima respiratora.

Opća bolnica raspolaže s onoliko kapaciteta koliko to u ovoj situaciji bude potrebno. Spremni smo prihvatiti sve one pacijente kojima će biti dijagnosticiran Covid-19, a raspolažemo s dovoljnim brojem respiratora, odgovorio je ravnatelj Dinko Blažević.

Dodao je i da se bolesnici s težim simptomima zbrinjavaju u regionalnim respiracijskim centrima. U slučaju pacijenata s područja Virovitičko-podravske županije to je KBC Osijek.