Božinović: Mjere u borbi protiv koronavirusa su privremene

Sve mjere u borbi protiv koronavirusa su privremene i bit će na snazi samo koliko to bude potrebno, naglasio je u četvrtak na sjednici Vlade njezin potpredsjednik, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

 -Sve mjere donesene su prema uputama struke isključivo zato jer nastojimo na najbolji mogući način temeljem raspoloživog iskustva zaštiti naše građane. Pri tome vodimo računa da sva ograničenja donesena radi sprečavanja širenja koronavirusa i zaštite ljudskih života budu razmjerna i uravnotežena, kazao je Božinović.

Stožer civilne zaštite od proglašenja epidemije donio je ukupno 22 odluke kojima su ograničena društvena okupljanja, rad trgovina i pojedinih uslužnih djelatnosti te održavanje događaja jer je socijalno distanciranje jedini način usporavanja širenja bolesti, napomenuo je.

Prva sjednica u Ravnateljstvu civilne zaštite održana je 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj oboljelog od koronavirusa u Hrvatskoj. Nacionalni stožer civilne zaštite redovito zasjeda već 36 dana, pri čemu paralelno uz praćenje koronavirusa donosi određene mjere za saniranje potresa u Zagrebu i okolici.
Božinović je precizirao da na suzbijanju zaraze trenutno radi 72.000 osoba iz zdravstvenog sustava, dok je na dnevnoj bazi angažirano 7000 policajaca koji, uz svoje redovite poslove, osiguravaju provođenje mjera, odluka i uputa stožera civilne zaštite.

Uz njih, angažirano je 1000 vatrogasaca, 5600 osoba koje uključuje zaposlenike i volontere Hrvatskog Crvenog križa te 140 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja.

Na lokalnim razinama trenutno djeluje 577 stožera civilne zaštite s ukupno 4914 članova, na terenu je angažirano 2140 povjerenika, dok su aktivirane 73 postrojbe civilne zaštite sa 3324 pripadnika, precizirao je Božinović.

U suzbijanja širenja virusa i saniranja posljedica potresa sudjeluju i pripadnici Hrvatske vojske, koji su skladu sa zahtjevima stožera pružili logističku pomoć za potrebe opremanja prostora za smještaj oboljelih osoba, te u čišćenju središta Zagreba nakon potresa, dodao je.

- Ohrabrujuće je što veliki dio stanovništva poštuje propisane mjere, to ujedno daje rezultate. Rast broja zaraženih i dalje je linearan pa smo zasad zadovoljni dinamikom širenja bolesti. Da tako ostane još jednom pozivamo građane da slušaju upute nadležnih tijela i poštuju propisane mjere. Ima građana koji ne poštuju mjere, posebno samoizolacije, i s time se nosimo, zaključio je Božinović.