Život u samoizolaciji

Unatoč svim mjerama Kriznog stožera vezanim za samoizolaciju, neki ih i dalje ne poštuju. Osobe za koje se utvrdi da krše izolaciju bit će novčano kažnjene, a rješenja će im izdati Državni inspektorat. Razgovarali smo s dvije žene koje su u samoizolaciji i drže se svih propisanih mjera.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu 

Samoizolacija za Vedranu Turković nije novost.

- Ja sam zapravo u samoizolaciji već zadnje tri godine, otkad se liječim od leukemije i imala sam dvije transplantacije koštane srži, rekla je.

Zbog bolesti, imunitet joj je oslabljen pa je znala da u ovoj situaciji nema druge nego ostati kod kuće. Ono što je nekomu bezazleno, njoj može stvoriti velike probleme.

- Imam dijete koje ide u vrtić i nedavno je bila virozna, nije ništa bilo strašno. Ona je ozdravila za tri dana, meni je trebalo tri tjedna da se oporavim, dodaje.

Kod kuće joj, kaže, nikad nije dosadno. Radi, kuha, igra se s djetetom.

Dane u samoizolaciji slično provodi i obitelj Jurišić. Roditelji rade u stranim tvrtkama koje su sad zatvorene pa je odluka o ostanku kod kuće bila razumljiva.

- Nema žurbe kad se probudite, u miru doručkujete, u miru skuhate ručak, u miru možete se poigrati, uvijek nađete nešto novo. Uvijek se smisle neke društvene igre pa se možemo igrati svi skupa, govori Katarina Jurišić.

Mjere poštuje cijela obitelj. Djeda ne posjećuju, sve što mu je potrebno ostavljaju mu ispred vrata stana.

- Molim vas sve, radi nas koji smo rizična skupina i radi starijih, ostanite doma jer ja bih htjela još živjeti, poručila je Vedrana.